Sjednání vraždy přes internet označil obviněný za hru a mystifikaci

Praha - Před pražským městským soudem dnes stanul Jan Lochmann, který je obviněný, že si přes internet u jedné z pražských firem objednal vraždu svého kolegy. Podle spisu slíbil firmě za likvidaci dvaapadesátiletého nadřízeného odměnu milion korun. Obviněný se k jednání, které popisuje obžaloba, sice přiznal, úmysl dotáhnout vraždu do konce ale odmítl. „Byla to z mé strany hra, žert, mystifikace, sociologický experiment,“ vysvětloval soudu své podezřelé aktivity Lochmann. V případě uznání viny mu hrozí až 15 let vězení.

Lochmann podle obžaloby od konce loňského května do konce července posílal jedné z pražských bezpečnostních firem e-maily, v nichž si chtěl objednat fyzickou likvidaci a odstranění těla svého nadřízeného. Za tím účelem v červenci 2007 na pražském nádraží Holešovice vložil do bezpečnostní schránky zálohu 50.000 korun určenou na pokrytí výloh za sledování potenciální oběti, uvedla při přednesu obžaloby státní zástupkyně Margita Kralická. „Pokud už složil zálohou, tak velmi pochybuji, že by šlo pouze o hru,“ myslí si forenzní psycholog Karel Netík. 

„Já se cítím zcela nevinný. Naopak považuji obžalobu za absurdní, v některých bodech za vykonstruovanou a především za tragikomickou,“ reagoval Lochmann na vznesené obvinění. Bránil se tím, že šlo jen o hru a že podobné kanadské žertíky na účet svých známých vymýšlel již v minulosti. Svému příteli například údajně nechal vystavit parte nebo přeparkoval auto a manželku poslal na policii, aby ohlásila jeho krádež.

Součástí hry bylo podle Lochmanna i složení zálohy 50.000 korun. „Nebyl to výdaj úplně standardní, ale zase to nebyla částka, která by zruinovala rodinný rozpočet,“ řekl obviněný s tím, že jeho hrubý příjem za rok 2006 činil asi 600.000 korun. Podle později čtených svědeckých výpovědí z přípravného řízení byl Lochmann v roce 2006 nejlépe placeným mužem ve firmě, která se zabývá ekologickou a geologickou činností.

Proč jako cíl označil svého nadřízeného, vysvětlit nedokázal, prý šlo o náhodné rozhodnutí. Vztah s možnou obětí označil za „oboustranně přátelský až nadstandardní“ a nenapadlo jej nic, co by odstraněním nadřízeného získal. Podobně se v přečtených výpovědích vyjadřovali i svědci, jimiž byli spolupracovníci z firmy, kde Lochmann i jeho nadřízený pracovali. Podle nich byl vztah obou mužů dobrý a Lochmann by z vraždy svého kolegy nijak neprofitoval.

Soud dnes rovněž vyslechl znalce z oboru psychiatrie a psychologie. „Po stránce psychiatrické obžalovaný netrpí žádnou chorobou ani podobně závažnou poruchou,“ konstatoval psychiatr Antonín Brzek s tím, že nebyly nijak narušeny Lochmannovy ovládací a rozpoznávací schopnosti. Podle posudku dalšího znalce - Petra Weisse - je Lochmann nadprůměrně inteligentní, a pokud se dopustil trestného činu, který je mu kladen za vinu, nestojí za tím osobnostní ani psychická porucha.

Předseda senátu Petr Braun dnes také rozhodl o Lochmannově propuštění z vazby, kde pobýval od 25. července loňského roku. „Shledali jsme u něj vzhledem k sazbě, která mu hrozí, nebezpečí útěku nebo skrývání,“ osvětlil tehdejší důvody pro umístění do vazby Braun. Začátkem letošního roku soud rozhodl o tom, že vazební důvody trvají, a ve vazbě jej ponechal. Lochmann ale nabídl složení kauce. Soud nabídku přijal a výši kauce stanovil na 600.000 korun. Peníze pak za obviněného složil jeho otec.

O neobvyklém případu se policisté dozvěděli loni v červenci, když je kontaktovala firma, u níž se Lochmann údajně snažil vraždu objednat. Další internetová korespondence mezi agenturou firmou a údajným zadavatelem se pak již odehrávala pod kontrolou detektivů. Jakmile policisté znali jméno eventuální oběti, začali pátrat po člověku, který nájemnou vraždu zadal. Bylo to časově náročné, protože e-maily posílal z různých internetových kaváren v Praze, navíc vystupoval pod ženským jménem Dagmar Řezníčková. Policie ale nakonec zjistila, že pod pseudonymem se skrýval tehdy čtyřicetiletý muž z Nymburska.

Vydáno pod