Soud začne projednávat další kauzu miliardáře Krejčíře

Praha - Pražský městský soud dnes začne projednávat další z případů uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Krejčíř čelí v kauze údajného půlmiliardového celního úniku jihlavské společnosti M5 vedle daňových úniků také obvinění z podvodu, z nedovoleného ozbrojování a z podílnictví. V případu figurují ještě další tři muži, všem hrozí pět až 12 let vězení.

Čtveřice podle obvinění od listopadu 2001 do ledna 2002 údajně zneužívala povolení nezajišťovat celní dluh. Muži tak nemuseli na hranicích hotově platit clo. Nejistila je přitom žádná třetí osoba - spediční firma nebo banka. Zákon takové povolení umožňoval, celní dluh ale musel být uhrazen do deseti dnů. Obvinění ale dluh údajně nespláceli.

Krejčíř byl obviněn v červenci 2002. Při tehdejší domovní prohlídce u něj policie údajně našla důležité dokumenty, nelegální množství zbraní, například samopal s municí, a také obrazy, které prý byly uloupeny rodinnému příteli Krejčířova otce.

Uprchlý podnikatel je v Česku stíhán za rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činnost, v souvislosti s ní už padlo i několik pravomocných a nepravomocných odsuzujících verdiktů. Krejčíř policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce, nyní pobývá v Jihoafrické republice. Soud v Johannesburgu loni rozhodl, že nemá být vydán k trestnímu stíhání do Česka. Verdikt není pravomocný.