Česká republika prohrála ve Štrasburku spor s mladými Romy

Praha/Štrasburk - Velký senát Evropského soudu pro lidská práva v úterý rozhodl, že v případě někdejšího zařazení 18 romských dětí z Ostravska do zvláštních škol ČR porušila článek evropské úmluvy o lidských právech, který se týká zákazu diskriminace, a článek protokolu k úmluvě, který se týká práva na vzdělání. Zvrátil tak loňské rozhodnutí soudu nižší instance v opačném smyslu.

Evropský soud nakonec přisoudil každému z osmnácti stěžovatelů 4000 eur (asi 110.000 korun) jako kompenzaci morální újmy a všem dohromady 10.000 eur jako náhradu soudních výdajů. Podle loňského verdiktu Česko úmluvu neporušilo, protože zvláštní školy nejsou jen pro Romy.

Rodiny poškozených verdikt soudu uvítaly. „Jsme rádi, že to tak dopadlo. Čekáme na rozhodnutí devět let. Vůbec jsme nepočítali s tím, že vyhrajeme,“ řekla matka jednoho z dětí Marcela Miková. Její syn začal chodit do běžné školy, kde zůstal do třetí třídy. Pak žáky převzala nová učitelka. Podle matky poté její syn skončil ve zvláštní škole proto, že je Rom.

I když se po čase chlapci podařilo vrátit do běžné třídy, ztracenou výuku už prý nedohnal. „Máme čtyři děti. Do syna jsme vkládali velké naděje. Má dobrou hlavu. Mysleli jsme si, že by mohl jít i na střední školu a mít maturitu,“ dodala Miková. Její syn Julius ale nastoupil po škole do učení, ze zdravotních důvodů ho však musel krátce před vyučením opustit.

Právníci romských školáků, kterým je dnes mezi 16 a 22 lety, podali do Štrasburku stížnost v roce 2000. Původně si stěžovali na porušení více článků úmluvy, soudci přijali k projednání jen zmíněné dva body.

Vydáno pod