Za znásilnění a vraždu Jakuba dostal Slovák doživotí

Hradec Králové - Slovák Antonín Novák dostal za znásilnění a vraždu devítiletého Jakuba Šimánka doživotí. 43letý Novák se ke svému činu přiznal už ve středu a projevil lítost. Podle expertů trpí Novák nevyléčitelnou sexuální poruchou a je pro společnost nebezpečný - proto doporučovali jeho trvalou izolaci. Za pohlavní zneužívání byl Novák odsouzen slovenskými soudy už předtím čtyřikrát. Rozsudek dosud není pravomocný, státní zástupkyně a poškození si ponechali lhůtu na odvolání, Novák se práva na odvolání vzdal. Trest by si měl odpykat na Slovensku, protože soud ho zároveň potrestal vyhoštěním.

„Obžalovaný od března 2008 neužíval předepsané léky ani nevyhledal lékaře, přitom z předchozích zkušeností věděl, že dojde ke zvýšení jeho úchylné sexuální apetence,“ odůvodnil soudce rozsudek. Soud Novákovi uložil také trest vyhoštění z České republiky a přiznal náhradu škody 240 000 korun pro otce zavražděného chlapce Hynka Blaško a 170 000 korun pro Jakubova bratra Martina Blaško. Oba požadovali u soudu náhradu škody milion korun, soudce je se zbytky nároků odkázal na občanskoprávní řízení.

Otec Jakuba dnešní vynesení rozsudku sledoval a ve své řeči žádal pro Nováka nejpřísnější trest, aby už nikdy nemohl zneužít žádného chlapce. „Takoví lidé musí být od společnosti naprosto izolováni, protože oni likvidují dětem dětství, oni je poznamenají na celý život,“ řekl po vynesení rozsudku novinářům. Soud Novákovi také uložil ochranné opatření - zabezpečovací detenci, což znamená, že kdyby byl propuštěn z výkonu trestu, byl by převezen do detenčního zařízení.

Matka zavražděného chlapce, dvaapadesátiletá Hana Šimánková, se na konci letošního ledna otrávila oxidem uhelnatým. Šlo patrně o nešťastnou náhodu, dopis na rozloučenou se nenašel.

Nováka prozradil zapomenutý foťák 

Jakub Šimánek z Havlíčkova Brodu byl nezvěstný od loňského 4. května, kdy se nevrátil z dětského hřiště. Jeho tělo policisté objevili na začátku června asi půl kilometru za městem zahrabané pod větvemi a listím. Místo ukázal vyšetřovatelům sám Novák. 

Chlapec svého vraha potkal náhodou. Podle obžaloby Novák vylákal chlapce pod záminkou počítačových her na ubytovnu, kde jej znásilnil. Poté mu slíbil, že ho odvede domů, namísto toho s ním šel do lesa, kde jej zardousil. Bál se případného prozrazení. Nováka policie dopadla díky fotoaparátu se snímky Jakuba, který zapomněl na ubytovně.

Podle znalců je návrat Nováka do běžné společnosti vyloučený

Hradecký soud začal případ projednávat ve středu, Novák před soudem přiznal vinu, odmítl však vypovídat. Vrah byl za trestný čin pohlavního zneužívání odsouzen už v červenci 2000 a předtím v dalších třech případech. Na svobodu byl propuštěn v roce 2004, uložena mu byla také ochranná léčba.

Podle soudní znalkyně Růženy Hajnové se předchozí Novákova léčba zcela míjela účinkem a nelze očekávat, že by případně znovu nařízená léčba byla úspěšná. „Věděl, že má brát léky, ale nečinil tak. Je vysoce společensky nebezpečný, nelze vyloučit opakování tohoto činu, jeho resocializace je prakticky vyloučená,“ řekla Hajnová.

Znalkyně Marcela Langová-Šindelářová uvedla, že se u Nováka objevuje velká citová chudost a tendence žít tak, aby uspokojil především své vlastní potřeby i za cenu fyzického i psychického poškození ostatních zúčastněných.

V českých věznicích si doživotní trest odpykává víc než třicet lidí

Doživotní trest vězení si v současnosti v Česku odpykávají více než tři desítky odsouzených. K nejznámějším případům patří manželé Stodolovi, kteří spáchali osm vražd, takzvaný lesní vrah Viktor Kalivoda, který zastřelil tři lidi, bývalý zdravotník Petr Zelenka - ten v havlíčkobrodské nemocnici zavraždil heparinem sedm pacientů, a také dvojnásobný vrah, vězeň - útěkář Jiří Kajínek.

Nebezpečný deviant na svobodě - kde se stala chyba?

Odpovědnost za to, že se nebezpečný deviant pohyboval na svobodě, odmítají jak slovenští lékaři, tak policie i justice. Novák se léčil v psychiatrické léčebně v Plešivci, která ale na izolaci lidí s nebezpečnými poruchami není zařízená. Když ve stanoveném termínu nedorazil na ambulantní léčbu, lékaři informovali soud a ten zas policii. Na adrese jeho trvalého bydliště ho ale nenašli. Slovenští lékaři si myslí, že kdyby Novák řádně bral léky a absolvoval ambulantní léčbu, nebyl by nebezpečný. Podle českých odborníků ale systém kontroly nad deviantem selhal. Tamní ministerstvo spravedlnosti došlo k závěru, že soud nijak v postupu hledání Nováka nepochybil. Kritice čelí i policie - po Novákovi sice pátrali, ale do systému hledaných osob nezadali informaci, že jde o pedofila. České policisty to zdrželo a až těsně před Novákovým zadržením se dozvěděli, že jde o několikanásobně trestaného pedofila.

Čeští policisté proto volají po evidenci pedofilů. Vytvoření registru je v pravomoci ministerstva spravedlnosti, vnitra a Úřadu na ochranu osobních údajů. Paradoxně až poté, co byl malý Jakub zneužit a zavražděn, schválili Slováci změnu zákona, která umožnila vznik prvního detenčního ústavu - Slovensko do té doby žádný nemělo. Ústav by měl vzniknout do konce roku.