První skupina nezaměstnaných Mongolů odletěla domů

Praha - První skupina cizinců, kteří v důsledku ekonomické krize přišli v České republice o práci, dnes krátce před 14.00 odletěla z ruzyňského letiště do své vlasti. Jde o 16 lidí mongolské národnosti, kteří využili nabídku ministerstva vnitra a zapojili se do její akce Dobrovolný návrat. Z Prahy směřuje skupina do německého Frankfurtu a odtud do mongolské metropole Ulánbátaru.

„Největší zájem o pomoc českého státu je mezi Mongoly, mezi Vietnamci moc velký není,“ uvedla Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra. Za první tři dny projektu evidovalo ministerstvo vnitra přes 200 žádostí hlavně Mongolů. "Troufám si tvrdit, že to berou jako úlevu. Někteří skončili na ulici, bez prostředků a hrozilo, že rozšíří komunitu bezdomovců, uvedl Vlastimil Vintr z Mezinárodní organizace pro migraci.

Od pondělí mají propuštění cizinci možnost požádat v rámci projektu dobrovolných návratů o bezplatnou letenku do své vlasti a příspěvek do začátku 500 eur (cca 14 500 korun). Ministerstvo vnitra umožňuje návrat nejen nezaměstnaným cizinců, ale samozřejmě také jejich rodinám. Děti pak dostávají příspěvek ve výši 250 eur. Stát chce celou akcí zabránit přechodu nezaměstnaných cizinců do ilegality, a v důsledku toho i hrozbě nárůstu kriminality a organizovaného zločinu.

Řada cizinců bez práce zatím v Česku zůstává

Podle ředitele Odboru azylové a migrační politiky na Ministerstvu vnitra Tomáše Haišmana se do projektu zatím zapojilo asi 220 lidí, vedle Mongolů také Ukrajinci, Indonésané a Uzbekové. Denně formuláře o dobrovolném návratu po celém Česku vyplní na 50 cizinců bez práce. Největší zájem je na Plzeňsku, přesto mnozí zatím vyčkávají a doufají, že nějakou práci seženou.

Ministr vnitra Ivan Langer ale varuje, za měsíc prý odstartuje systém plošných kontrol cizinecké policie po celém území Česka a každý, kdo bude kontrolován a bude zjištěno, že porušil zákon, tak musí počítat s tvrdým postihem. I cizinci s propadlými vízy ale mají naději, v cestě domů jim může pomoct program financovaný z Bruselu. Jen během prvního měšíce letošního roku ho využily na dvě desítky cizinců ilegálů. 
 
První fáze akce Dobrovolný návrat bude trvat 8 měsíců a bude ji moci využít 2000 cizinců. Podmínkou je, že žadatel musí prokázat nedostatek finančních prostředků. Vláda počítá s náklady ve výši 60,7 milionu korun.

Asijští dělníci na ubytovně
Zdroj: ČT24