Horská služba uzavírá cesty v Krkonoších, nebezpečí lavin dosáhlo 4. stupně

Špindlerův Mlýn - Lavinové nebezpečí v Krkonoších dnes po silném sněžení minulých dnů stouplo na čtvrtý stupeň z pětibodové škály. Horská služba uzavřela cesty Kotelními jámami, Dlouhým dolem a Modrým dolem. Na většině ohrožených cest hrozí sesuvy samovolných lavin středního i velkého rozsahu. Horská služba turistům nedoporučuje ani pohyb ve volném terénu. Zejména by neměli vstupovat na svahy o sklonu nad 30 stupňů. V Jeseníkách stále platí třetí lavinový stupeň.

V Krkonoších napadlo během posledních dnů místy až 80 centimetrů nového sněhu. Silný vítr sníh sfoukal z náhorních plošin do většiny lavinových svahů a žlabů. „Sněhové vrstvy mohou dosahovat síly až několika metrů,“ informoval člen Horské služby ve Špindlerově Mlýně Karel Novák. Celková sněhová pokrývka na hřebenech má v průměru sílu asi 120 centimetrů. Ráno byla na hřebenech mlha, sněžilo a dohlednost byla do 100 metrů.

Čtvrtý stupeň byl naposledy vyhlášen v únoru 2006 

Čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí je nejvyšším stupněm, který je v Krkonoších vyhlašovaný. Naposledy se tak stalo v únoru 2006. Zřejmě nejkritičtější byla situace v lednu 2002, kdy na některých svazích sněhová vrstva dosahovala až osmi metrů. Horská služba tehdy uvažovala i o odstřelu lavin, ale vedení Krkonošského národního parku a tehdejší okresní úřad to zamítly.

Mezi lavinové lokality v Krkonoších patří Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Poslední obětí laviny v Krkonoších se na konci loňského prosince stala šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Vydáno pod