Recyklace v krizi, odpad těžko zmizí

Pardubice - Snížený zájem o druhotné suroviny zasahuje v době světové hospodářské krize neúměrně do rozpočtu obcí. Dříve se obcím třídění odpadů mírně vyplácelo, případně na něj nemusely doplácet ani korunu. Nyní větší města mohou zaplatit ročně až stovky tisíc korun navíc, protože musejí třídírnám platit. Informoval o tom výkonný místopředseda Svazu měst a obcí České republiky (SMO ČR) Jaromír Jech.

„Vypracovali jsme proto se společností EKO-KOM stabilizační plán. Společnost by dala z příspěvků svých členů třídírnám odpadů 300 až 500 milionů korun,“ uvedl Jech. Obce by tedy nemusely doplácet na klesající zájem o druhotné suroviny. Podle Jecha je nutné třídění odpadů udržet, protože si na něj lidé zvykli a náklady na separační dvory dosáhly nemalých částek.

„Od března by částka měla být uvolňována podle požadavků třídicích linek. Je to předběžně vykalkulované v souvislosti s náklady za loňský rok,“ uvedl právník SMO ČR Pavel Drahovzal. Dodal také, že poté by se již měl víc podílet na odpadovém hospodářství stát, k čemuž jej vyzývá druhá část stabilizačního programu.

Nejkritičtější je recyklace papíru

Největší krizí v současnosti prochází výkup sběrového papíru. A k němu se zavazovat obalová společnost EKO-KOM nechce a ani nemůže. Podle jejích údajů pouze čtvrtina papírového odpadu pochází z obalů.

„Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM nemůže finančně podporovat nakládání s neobalovými odpady, jakými jsou například noviny či časopisy, protože jí to neumožňují platné předpisy,“ uvedla mluvčí firmy Šárka Nováková.

Kontejnery na tříděný odpad
Zdroj: ČT24