V Praze se demonstrovalo na podporu kosovských Srbů

Praha - Několik desítek lidí dnes na pražském Václavském náměstí demonstrovalo na podporu srbské menšiny v Kosovu. Shromáždění pořádané sdružením Přátelé Srbů na Kosovu se konalo rok poté, co bývalá srbská provincie jednostranně vyhlásila svoji nezávislost. Předseda sdružení, sociální demokrat Jaroslav Foldyna, tento akt označil za "novodobý Mnichov" a protestoval proti "uloupení" srbského území. Srbská menšina odtržení bývalé provincie od Srbska odmítá. Existenci samostatného Kosova uznalo přes padesát států včetně Česka.

Sdružení vyzvalo českou vládu, aby se na území Kosova zasadila o umožnění bezpečného návratu uprchlíků všech národností, dodržování lidských a občanských práv nealbánských menšin, aby napomohla objasnění osudu Srbů, kteří v Kosovu beze stopy zmizeli, a aby neprohlubovala své diplomatické styky s tímto státem.

Netradiční pomoc - adopce celé rodiny 

Sdružení Přátelé Srbů na Kosovu představilo projekty, kterými chce podpořit srbskou menšinu v Kosovu. Prvním z nich je adopce rodiny na dálku. Dárce tak může finančně podpořit jednu z osmnácti srbských rodin, které se do akce zapojily. Akce má pomoct lidem, kterým se po válce v roce 1999 nežije, teď už v samostatném státě, nijak lehce. Před válkou v devadesátých letech všichni pracovali, teď ale práci nemají. Mnohým z nich vypálili Albánci domy, a oni teď musí žít v obytných buňkách v uprchlickém táboře v Gračanici. V jedné místnosti často bydlí několikačlenné rodiny. Právě těmto lidem chce občanské sdružení Přátelé Srbů na Kosovu zlepšit život. „Snažíme se nejen dělat politiku, ale také pomáhat lidem. Nejhorší je vidět dětské oči, které ví, že nemají žádnou budoucnost,“ řekl předseda sdružení Jaroslav Foldyna.

Dalším projektem, který sdružení plánuje, je postavit novou srbskou školu v Orachovci. Sdružení také plánuje akci Strom přání, díky kterému mají srbské děti v Kosovu dostat, co si přejí.

Přátelé Srbů na Kosovu také v brzké době spustí web Kosovo online. Web bude poskytovat informace a umožní každému diskutovat o situaci v bývalé srbské provincii.

Uprchlické tábory v Kosovu
Zdroj: ČT24