Startuje projekt „dobrovolného návratu“ cizinců

Praha - Dneškem startuje projekt "dobrovolných návratů" cizinců, kteří v důsledku krize přišli v Česku o práci a nemají peníze na návrat do své země. Plán projektu schválila vláda přesně před týdnem. Podle výpočtů ministerstva vnitra může do března přijít o práci 12 tisíc cizinců, do půl roku pak vyprší pracovní povolení 68 tisícům. Řada z nich ale o návrat do své vlasti vůbec nestojí.

Podle ministerstva vnitra může přijít do března o práci 12 000 cizinců. Do půl roku vyprší pracovní povolení 68 000 cizinců. Vláda počítá s úvodními náklady ve výši 60,7 milionu korun. Navrhuje omezit udělování dlouhodobých víz a důkladnější kontroly agentur zaměstnávajících cizince v ČR.

Pomoc českého státu s dobrovolným návratem bude moci využít v první fázi, která bude trvat osm měsíců, 2000 cizinců. Stát tak chce zabránit tomu, aby se propuštění cizinci v Česku dostali do ilegality, hrozil by pak totiž nárůst kriminality a organizovaného zločinu.

Zdrojem informací jsou letáky i internetové stránky 

K cizincům se potřebné informace dostanou prostřednictvím letáků, které jsou k dispozici i v několika jazykových mutacích - angličtina, bosenština, indonéština, moldavština, mongolština, ruština, ukrajinština či vietnamština. Letáky byly rozeslány na jednotlivé úřady státní správy nebo mezi nevládní organizace. Jsou k dispozici i na internetových stránkách ministerstva vnitra.

Cizinci, kteří využijí pomoc státu, budou mít zaplacenou cestu a kromě toho dostanou kapesné 500 eur. Vláda se chce také podrobněji podívat na agentury, které v Česku cizincům zprostředkovaly práci. „To jsou instituce, které musí nést odpovědnost za lidi, které přivedly do této země,“ dodal ministr vnitra Ivan Langer.