Česká lékařská komora vyzývá hejtmany: Poplatky za pacienty neplaťte

Praha - Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek vyzval v dopise hejtmany, ať kraje neplatí za pacienty v krajských nemocnicích a lékárnách regulační poplatky. S postupem krajů nesouhlasí ani ministerstvo zdravotnictví a hodlá zakročit. Sněmovna přitom ve středu zrušila poplatky pro děti do 18 let a schválila úlevy seniorům. Kubek by rád, aby byla prověřena životaschopnost tohoto kompromisu, tedy aby dospělí za lékařskou péči platili i v krajských zařízeních.

Schválený kompromis považuje Kubek za přijatelný. „Výrazně zmírňuje dosavadní asociálnost systému. Osvobození dětí je v souladu s evropskou tradicí solidárního financování, proto žádám hejtmany a krajské zastupitele, aby ukončili praxi dotování těchto poplatků pro některé pacienty,“ doplnil.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), na který se ČLK kvůli dotování poplatků obrátila, sice nekonstatoval, že jde o nedovolenou veřejnou podporu krajských zdravotnických zařízení, ale zároveň upozornil, že rozhodování o tom je v pravomoci Evropské komise.

ČLK není podnikatelský subjekt, proto nemůže být postupem krajů poškozena a sama také nemůže konat. Připravila ale vzorovou žalobu, kterou nabízí k využití soukromým lékařům a nemocnicím. Zpracovala i vzorové podání Evropské komisi.

Osvobozením dětí do 18 let přijde velká většina lékařů i nemocnic o část svých příjmů, proto ČLK požaduje, aby jim tyto peníze zaplatily zdravotní pojišťovny. Kubek podle svých slov spoléhá na slib ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové (ODS), že to s pojišťovnami projedná. Než bude tato kompenzace domluvena, neměli by soukromí lékaři a ředitelé nemocnic podle Kubka podepisovat se zdravotními pojišťovnami cenové dodatky ke smlouvám.