Beran: Vylomili dveře a nečekali ani na mého právního zástupce

Praha - V souvislosti s včerejší razií ve firmě Profi Credit miliardáře Davida Berana se chystá policie v nejbližších dnech vyslechnout konkrétní osoby, které jsou s firmou ve spojení. Firma, která se zabývá poskytováním půjček a úvěrů, i sám Beran ale jakékoli daňové úniky popírají. Miliardář v rozhovoru pro ČT označil razii za demonstraci síly policie, o celé akci se podle svých slov navíc dozvěděl až z médií. Včera vtrhli protikorupční policisté do sídla společnosti kvůli podezření z čtvrtmiliardového krácení daní. Prohlídky probíhaly v osmi objektech, v několika z nich až do pozdních večerních hodin.

Podle Berana detektivové vtrhli i do jeho bytu v pražské Bílkově ulici či do jeho nemovitosti v Chrudimi. „Přestože nejsem ani z ničeho obviněn a policie mě ani zástupce firmy Profi Credit s celou záležitostí nikdy nekontaktovala, vylomila v objektu firmy dveře a nečekala ani na příjezd mého právního zástupce,“ řekl ČT Beran. Kdyby podle něj policie požádala, všechny dokumenty, které by chtěla získat, by jí byly na vyžádání předány.

Beranův právník Prokop Beneš se domnívá, že policie razií porušila trestní řád, protože například před svou akcí Berana nevyslechla: „Pan Beran navíc není členem statutárního orgánu společnosti a není v této fázi známo nic o tom, že by byl podezřelý, a proto zásah do jeho obydlí nelze považovat za přiměřený a zákonný.“ Podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka byl ale zásah v souladu se zákonem, protože s ním souhlasil soud i žalobce: „Museli jsme dokladovat účelnost prohlídek soudu i státnímu zastupitelství, a pokud oni k tomu dali souhlas, tak nás nikdo nemůže obviňovat z nezákonného postupu.“

Policie zatím nikoho nezadržela ani neobvinila

Detektivové vtrhli do sídel Profi Creditu kvůli podezření, že firma mezi lety 2001 a 2007 připravila stát na daních o 250 milionů korun. „Na místě jsme zajistili poměrně velké množství písemných materiálů, ale i nějaké věcné materiály. V nejbližších týdnech je budeme vyhodnocovat,“ řekl ČT Skřepek. Policie podle něj zatím nikoho nezadržela a nikdo dosud ani nebyl obviněn z trestného činu: „To by následovalo až po prostudování materiálů.“ S Beranem je policie ve spojení prostřednictvím jeho právního zástupce.     

Jakékoli pochybení odmítá kromě Berana i firma Profi Credit Czech, která je součástí Beranovy nadnárodní finanční skupiny Profireal Group. Postup policie podle ní může souviset s některými Beranovými spory. „Jsem přesvědčen, že pravdu mají některá média, která akci policie dala do souvislosti s obchodními spory, které vedu se svým bývalým obchodním partnerem,“ potvrdil Beran, který v posledních letech vedl a stále vede řadu soudních i arbitrážních sporů. Většina z nich pochází zejména z jeho někdejší spolupráce s Karlem Komárkem a skupinou KKCG.

Zasahující policisté
Zdroj: Novinky.cz