Soud otevřel kauzu pokusů o vraždu podnikatele Ivana Jonáka

Praha - Čtením obžaloby zahájil pražský městský soud proces v kauze pokusů o vraždu bývalého majitele pražského erotického podniku Discoland Sylvie Ivana Jonáka. Odstranit se jej podle žalobkyně pokusili v červenci 1994 Helmut Huger, Karel Kučera a Jaromír Prokop. Trojici obviněných hrozí 12 až 15 let vězení, případně trest výjimečný. Sám Jonák si za objednání likvidace manželky a jejího milence odpykává 18 let ve vězení. Obhájci Kučery a Hugera na závěr jednání navrhli soudu, aby zastavil stíhání jejich klientů kvůli promlčení. Hlavní líčení bude pokračovat v březnu.

Pokusy o jeho vraždu se podle spisu odehrály dva dny po sobě. Vykonavatelem byl podle obžaloby Kučera. Útoky podle spisu zosnovali tehdejší provozní ředitel discolandu Prokop a Jonákův německý společník Huger s cílem ovládnout discoland a získat Jonákův podíl. Prokop chtěl údajně také omezit konkurenci pro další podnik, ve kterém také figuroval.

Kučera podle obžaloby nejprve 8. července 1994 umístil výbušninu na podvozek Jonákova auta. Šéf discolandu prý ujel asi 500 metrů, nálož pak explodovala. Výbuch podle spisu poškodil auto a okna okolních domů, Jonák však z útoku vyšel bez zranění.

Druhý neúspěšný pokus se stal podle spisu dalšího dne kolem 03:30. Huger podle obžaloby vylákal Jonáka na parkoviště za discolandem, kde na něho Kučera údajně vystřelil. Ani tentokrát však Jonák nezemřel. Střela jej podle obžaloby zasáhla do hlavy, pronikla tváří, zlomila mu několik zubů a projektil nakonec uvízl v podnikatelově jazyku.

Prokop uprchl, Huger tvrdí, že za nic nemůže

Ani jeden z obžalovaných k dnešnímu jednání nedorazil. Třiačtyřicetiletý Prokop je stíhán jako uprchlý. Podle předsedkyně senátu Evy Brázdilové je na něho vydán tuzemský, evropský i mezinárodní zatykač a příkaz k dodání do vězení. Již v minulosti byl totiž jako uprchlý pravomocně odsouzen v procesu s gangem kolem Davida Berdycha ke 13,5 roku vězení jako organizátor několika zločinů. Podle soudu byl „duchovním vůdcem gangu“. Právě v Discolandu Sylvie se počátkem 90. let Prokop, Berdych a další z gangu seznámili - vesměs tam pracovali jako ochranka.

Huger i Kučera se z jednání prostřednictvím svých advokátů omluvili, Brázdilová tak přečetla jejich výpovědi z přípravného řízení. Oba muži s obviněním nesouhlasí, na útocích se prý nepodíleli. „Žádnou bombu jsem mu pod auto nedal, o střelbě na Jonáka nic nevím,“ řekl policistům v říjnu 2006 Kučera, přezdívaný Max a podle médií i Hrobař. Huger zase při svém výslechu v Německu v lednu 2007 uvedl, že obětí útoku měl být on, a ne Jonák. „Výstřel byl určen mně, to je zcela očividné,“ řekl.

Do Prahy prý tehdy přicestoval 8. července. O výbuchu mu řekl Jonák, ale on tomu nevěřil a myslel si, že žertuje, uvedl. Přivezl prý auto na prodej a chtěl je ukázat Jonákovi. Útok se prý odehrál ve chvíli, když se šli v noci na vůz podívat na parkoviště. On sám podle svých slov výstřel ani nezaregistroval. Jonák se prý najednou rozběhl do discolandu, až poté si Huger údajně všiml, že je poraněn. Jonák si pak vzal zbraň, vyběhl před podnik a začal „pořvávat“, uvedl Huger. Jonák mu prý dal později pistoli k hlavě a ptal se, zda s tím měl něco společného.

Boj o vliv a peníze z discolandu 

S Jonákem a jeho ženou se prý Huger seznámil na konci 80. let a pomáhal jim s vybudováním podniku. „Ivan Jonák moc rád nepracoval. Spíš uměl dobře mluvit a dirigovat práci,“ řekl Huger před dvěma lety. Prý držel v podniku čtyřicetiprocentní podíl, zbylých 60 procent patřilo manželům. Huger do discolandu údajně investoval asi 370.000 německých marek, na jeho vedení se prý ale nepodílel a nakonec z něj údajně neměl žádný zisk. Prokopa znal podle svých slov jako člověka, který se v discolandu staral o účetnictví. S Kučerou prý nemá nic společného.

Jonák již dříve uvedl, že Prokop začal s vraždami už dávno. Chtěl prý zlikvidovat i jeho, aby se dostal k Jonákovu majetku i discolandu. Když se nepovedl výbuch ani střelba, Prokop s dalšími muži a s pomocí policie prý vykonstruovali Jonákův proces.

Ivan Jonák na archivním snímku
Zdroj: ČT24