Vláda chce volební zákon, podle něhož vítěz bere vše

Praha - Vládní kabinet Mirka Topolánka se dnes přiklonil k podpoře tzv. řecké varianty změny volebního zákona. Řecký systém rozděluje v prvním skrutiniu mandáty v krajích srovnatelných co do počtu obyvatel a ve druhém rozděluje neobsazené mandáty, které připadnou celostátnímu vítězi voleb.

Podle Topolánka systém dává větší šanci menším stranám, které překročí 5% hranici, a zároveň přináší vítězné straně větší akceschopnost při sestavování funkční vlády. Premiér zdůraznil, že vláda představí výhody přijaté varianty opoziční ČSSD a bude se snažit získat její podporu pro hlasování ve sněmovně.

Premiér Mirek Topolánek k volebnímu zákonu:

„Současný volební systém nezaručuje ani rovnost hlasů ani vznik většiny, takže není ani spravedlivý ani efektivní.“

„Odstraňujeme to, co dosud platilo, že menší politické strany potřebovaly až dvojnásobek hlasů voličů k tomu, aby získaly křeslo v parlamentu… a je efektivní, protože přináší bonus pro vítěze,“ potvrzuje Topolánkova slova ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle něj je současný systém na hraně protiústavnosti právě vůči menším stranám.

ČSSD považuje navrhované změny za protiústavní 

Sociální demokraté dnes už dopředu dali najevo, že všechny tři vládou projednávané varianty pokládají za problematické. Předseda ČSSD Jiří
Paroubek uvedl, že jeho strana nepodpoří žádnou z vládních možností, neboť nejsou v souladu s ústavou. „ČSSD je přesvědčena, že k odstranění mnoha problematických částí současného volebního systému a přitom respektování zásady vůle lidu, poměrnosti a rovnosti by vedla taková úprava volebního systému do Poslanecké sněmovny, která by spočívala v přiměřeném zvýšení počtu volebních obvodů cestou spojení některých ze stávajících volebních krajů. Lze také uvažovat o modifikaci volební formule, ale pouze takové, která vyloučí nutnost dvou či více skrutinií,“ dodal Paroubek.

Vydáno pod