Středočeské lékárny bez poplatků prý nepochybily

Praha - Pět středočeských lékáren v majetku kraje, které už druhý měsíc nevybírají od pacientů regulační poplatky, neporušilo podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) zákon o léčivech. Vyplývá to z výsledků kontroly, kterou SÚKL v lékárnách provedl. Výrazný nárůst počtu pacientů, kteří preferují lékárny bez poplatků, ale podle kontroly přispěl k úbytku času, který lékárníci věnují jednotlivým pacientům.

SÚKL reagoval na podnět, že některé lékárny kvůli nevybírání regulačních poplatků zvýšily marži. Ústav prověřoval, zda středočeské lékárny nejvyšší povolenou marži nepřekračují.

„Při kontrole lékáren v Benešově, Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi a Příbrami se ze strany lékáren neprokázalo pochybení,“ uvedla mluvčí ústavu Veronika Petláková. Z důvodu 100% nárůstu agendy se ale zkrátil čas, který lékárníci věnují svým pacientům. „V praxi to pro pacienta znamená, že při zvýšené zátěži lékáren a lékárníků dochází k tomu, že pacientům nejsou poskytovány všechny potřebné informace. Jedná se o porušení zákona, které je hodnoceno jako nezávažné,“ říká ředitel SÚKL Martin Beneš.

Kontroloři prověřovali rovněž platnost registrace lékárny, výdej léčiv, poskytování informací pacientům, vedení dokumentace, dodržování podmínek uchovávání léčiv, kusovou kontrolu léčiv či dodržování zásad přípravy léčiv. Loni provedl SÚKL 978 kontrol, z toho 157 cenových, ani tehdy žádné pochybení při stanovení obchodní přirážky nezjistil. Pokud by lékárna některou z těchto zákonných povinnosti nedodržela, hrozí jí podle zákona o léčivech pokuta až jeden milion korun.