Topolánek prohlásil, že Sarkozy svým výrokem ohrozil přijetí Lisabonu

Praha - Podle českého premiéra Mirka Topolánka francouzský prezident Nicolas Sarkozy ohrozil svým výrokem o výrobě francouzských aut v Česku ratifikaci Lisabonské smlouvy. Topolánek označil Sarkozyho výrok za neuvěřitelný. "Jestli někdo chtěl vážně ohrozit ratifikaci Lisabonské smlouvy, nemohl pro to zvolit lepší prostředek a dobu," prohlásil Topolánek v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Sarkozy ve čtvrtek kritizoval skutečnost, že francouzská firma přesunula výrobu aut do Česka.

„Když se postaví továrna (koncernu) Renault v Indii, aby se auta značky Renault prodávala Indům, to je ospravedlněné. Ale aby se postavila továrna určitého výrobce, aniž bych citoval jeho jméno, v Česku a aby se prodávala její auta ve Francii, to už je neospravedlněné,“ řekl Sarkozy ve francouzské televizi. Pro záchranu francouzských pracovních míst je podle něho nezbytné, aby se zabránilo stěhování továren do zahraničí a aby se pokud možno přestěhovaly závody již v cizině umístěné zpátky do Francie.

Topolánek HN řekl, že nezdarem ratifikace Lisabonu nechce strašit. „Já pro Lisabon hlasovat budu, ale tohle je to rozhodování velkých o tom, co ovlivní náš život,“ poznamenal k Sarkozyho výroku.

K problému se vyjádřil Jiří František Potužník, mluvčí Topolánka pro předsednictví v EU. „Premiér a předseda evropské rady Mirek Topolánek má obavu, aby některé projevy, které souvisí s bojem jednotlivých členských států, s bojem proti dopadům globální finanční krize, aby tato opatření, která by měla mít krátkodobý a velmi omezený charakter nepodlomila dlouhodobě důvěru spotřebitele a institucí ve společný evropský projekt, především evropský trh a to je právě věc, kterou prohlášení francouzského prezidenta naznačuje.“

Čeští politici se vyjadřují umírněně 

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman vyjádřil názor, že francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën je soukromou firmou, bude se tedy rozhodovat samostatně a Sarkozyho výzvu neposlechne. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg prohlásil: „Přejeme panu prezidentovi, aby s tím bodoval u svého obecenstva. Tím problém končí.“ Český vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra varoval před hrozbou většího protekcionismu v Evropě.

ODS s komunisty a některými lidovci ve středu prosadila odklad projednávání ratifikace smlouvy. „Pan premiér jen zakrývá svou neschopnost ovlivnit klub ODS ve sněmovně a také klub senátorů ODS, aby schválili Lisabonskou smlouvu,“ reagoval na hlasování předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek. V pátek poslanci pustili do dalšího čtení návrh KSČM, aby se o Lisabonské smlouvě rozhodlo v referendu. V ratifikaci Lisabonské smlouvy by měla dolní komora pokračovat 17. února.

Parlament ČR je posledním ze zemí evropské sedmadvacítky, který se k Lisabonské smlouvě, která má reformovat rozšířenou EU, zatím nevyjádřil. Dokument schválilo už 25 zákonodárných sborů v unii. Irové smlouvu odmítli loni v červnu v referendu, které by se letos mohlo opakovat.

TPCA
Zdroj: ČT24
Vydáno pod