Plzeňský kraj odvolal ředitele všech 12 sociálních zařízení

Plzeň - Plzeňský kraj dnes odvolal ředitele všech 12 zařízení sociální péče, které patří do jeho správy. Na místa vypíše výběrová řízení, nové ředitele by kraj chtěl znát zhruba do konce března až poloviny dubna. Radní pro sociální věci Dagmar Terelmešová (ČSSD) krok odůvodnila tím, že kraj měl určité poznatky o problémech v některých zařízeních. Protože je nechtěl adresně jmenovat, rozhodli dnes radní o plošném odvolání. Většina současných ředitelů předpokládá, že se do konkurzu přihlásí. Hejtmanství ale zároveň zpřísnilo podmínky pro uchazeče. Nově bude i u vysokoškolsky vzdělaných lidí požadovat vzdělání sociálního směru nebo alespoň zkušenost s vedením služeb tohoto charakteru.

Hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD) navíc připustila, že kraj možná stejný krok učiní i u dalších organizací zřizovaných krajem, nevyloučila například nemocnice. Představitelé kraje ale rozhodně popřeli, že by z jejich strany šlo o čistky. Plzeňský kraj naposledy odvolal všechny ředitele sociálních zařízení před třemi roky při změně zákona.

Radní: Je žádoucí, aby se čas od času podobné opatření učinilo

Na krajský úřad podle Emmerové přišlo v minulosti několik stížností a anonymních dopisů na úroveň péče v některých zařízeních. „To by se těžko rozřešilo bez nějakého řezu a než si vybírat někoho a jiného ne, zvolili jsme radši tuto variantu odvolat všechny,“ dodala hejtmanka. Nesouhlasně se však k celoplošnému odvolání ředitelů vyjádřil bývalý radní pro zdravotnictví a sociální věci Milan Karpíšek (ODS). Podle něj jde o nesystémový a nezodpovědný krok, zejména nyní, kdy se diskutuje o financování sociálních služeb.

Podle Terelmešové je žádoucí, aby se čas od času podobné opatření učinilo. Při celoplošném odvolání ředitelů tak dostanou možnost ucházet se o místo i další zájemci. Od výběrového řízení si sice kraj slibuje, že najde na vedoucí místa ty nejkvalitnější lidi, radní ale zároveň připustila, že v některých domovech v odlehlejších částech kraje je problém ředitele najít: „Tato zařízení bývají mimo města, je tam špatná doprava, špatné silnice a to komplikuje dojezd do práce.“