EU chce pomoci Kábulu s prezidentskými volbami

Praha - Evropská unie je připravena pomoci Afghánistánu v tom, aby se letošní prezidentské volby v zemi odehrály průhledně, důvěryhodně a bezpečně a za široké voličské účasti. Po jednání zástupců Evropské unie s afghánským ministrem zahraničí Rangínem Dádfarem Spantou to dnes řekl šéf českého předsednictví EU Karel Schwarzenberg. Zdůraznil, že průběh i výsledek voleb budou mít zásadní vliv na další vývoj v zemi. Dodal, že EU plánuje rozšířit misi, která v zemi školí policisty.

V Afghánistánu by mělo být na 400 odborníků, kteří by měli působit nejen v Kábulu, ale i v různých provinciích po celé zemi. EU má nyní v zemi 180 expertů, mezi nimi i několik českých policistů.

EU průběžně sleduje přípravy na volby. Jejich datum zatím nebylo stanoveno, za favorita je pokládán nynější prezident Hamíd Karzáí, který je u moci už sedm let. Ferrerová-Waldnerová uvedla, že zatím není jisté, zda EU na prezidentské volby vyšle pozorovatele, záviset to podle ní bude i na bezpečnostní situaci v zemi, kde byl v roce 2001 americkým vojenským zásahem svržen islamistický režim hnutí Taliban.

Hlavní je bezpečnost - Obama chce v regionu víc vojáků 

Zajištění bezpečnosti v Afghánistánu protkávalo celou tiskovou konferenci po jednání takzvané Trojky EU. Nový americký prezident Barack Obama už vyzval mezinárodní společenství, aby k posílení bezpečnosti v Afghánistánu poslalo víc vojáků. „Bude ještě porada na úrovni NATO. Co se týká České republiky, víte, že jsme vázáni rozhodnutím parlamentu,“ reagoval Schwarzenberg s tím, že o věci bude jednat i EU. Letošní českou vojenskou účast v Afghánistánu i dalších zemích dnes schválil Senát, čeká se ještě na souhlas Poslanecké sněmovny, jež původní návrh vojenských misí loni v prosinci zamítla.

Členka Evropské komise pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová zdůraznila, že EU je na pomoc Afghánistánu připravena do roku 2013 vyčlenit 610 milionů eur (zhruba 16,6 miliardy korun) a sedmadvacítka tak učiní i za současné ekonomické krize. Ferrerová-Waldnerová také oznámila, že na jaře by se měla v pákistánském Islámábádu konat regionální konference všech důležitých zemí v oblasti. Na ní by se mělo hovořit nejen o rozvoji Afghánistánu. Podle Schwarzenberga by z řešení společných problémů neměl být vyloučen ani Írán. „Na regionální konferenci a přinejmenším na přípravné setkání k ní Írán pozveme,“ slíbil Ferrerová-Waldnerová.

Evropští představitelé však i dnes poukazovali na malou akceschopnost afghánských úřadů, korupci, nedostatečný právní systém i nutnost intenzivněji bojovat s obchodem s drogami. Afghánský ministr zahraničí Spanta prohlásil, že Afghánistán je v budoucnu připraven přebírat větší odpovědnost za situaci v zemi a o další vojáky z jiných částí světa nežádá. Ocenil ale západní příspěvek k bezpečnosti i obnovování infrastruktury. Podle Spanty má nyní díky zahraniční pomoci například přes 85 procent Afghánců přístup k primární zdravotní péči.

Boje v Afghánistánu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod