Na spolupráci firmy Steyr a ministerstva obrany budou dohlížet expertní komise

Praha – Výsledkem jednání mezi zástupci ministerstva obrany a rakouské zbrojovky Steyr je dohoda o vzniku dvou expertních komisí. Měly by zkoumat právní otázky případné spolupráce a technické aspekty projektu. Česká strana obnovila s firmou jednání poté, co jí na začátku prosince vypověděla smlouvu. Očekává se, že případná nová smlouva se od původní bude lišit v počtu a možná i typu obrněných transportérů.

První jednání komisí by se mělo uskutečnit příští týden. Výsledek dnešních rozhovorů více nahrává odhadům, že nepovedou ke zrušení česko-rakouských jednání, ale spíše k uzavření nového kontraktu.

Tuto možnost potvrdil také předseda sněmovního branného výboru Jan Vidím, který očekává, že nová podoba smlouvy by měla zohlednit současné potřeby a možnosti armády. Uvažuje se o menším počtu transportérů, vojáci by si místo původních 199 strojů koupili pouze 100 až 110.

Jisté je, že česká armáda nové obrněnce potřebuje, otázkou ale je, kolik a jaké. Jejich počet ale dnes prý nebyl součástí jednání.

Nabídku modernějších strojů, než jsou Pandury, učinila armádě také finská zbrojovka Patria, která se neúspěšně účastnila prvního tendru. Nyní oznámila, že prvních třicet ozbrojených vozidel by mohla dodat do tří až čtyř měsíců.

Jednání mezi firmou Steyr a ministerstvem obrany

Tendr, který na nákup transportérů vyhlásilo ministerstvo na jaře roku 2005, vyhrála rakouská zbrojovka Steyer-Daimler-Puch Spezialfahrzeug. Kontrakt na dodávku 199 transportérů Pandur podepsal bývalý ministr obrany Karel Kühnl.

Začátkem prosince 2007 kabinet na návrh ministerstva obrany rozhodl o vypovězení smlouvy. Důvodem zrušení kontraktu za více než 23 miliard korun bylo nedodržení smluvních závazků. Vozidla rakouská firma nedodala včas a 17 již vyrobených nesplňovalo při kontrolních zkouškách přibližně čtvrtinu z 93 smluvních bodů.

Na základě analýzy, kterou vypracovalo ministerstvo obrany, ale dala vláda Rakušanům druhou šanci. Čas na jednání, při kterém by se obě strany měly domluvit, vymezila do 5. března. Stejný termín žádala rakouská zbrojovka pro odstranění závad na Pandurech po vypovězení smlouvy ze strany ministerstva obrany. V případě neúspěšných rozhovorů bude pravděpodobně následovat nové výběrové řízení.

Podle neoficiálních zpráv přistoupila vláda k dalším jednáním také z obavy před arbitráží, ke které by rakouská zbrojovka případ předala. Ztráta více než dvacetimiliardového kontraktu by mohla znamenat dokonce její zánik.