Muž dostal za postřelení podnikatele znovu 14 let

Zlín - Senát zlínské pobočky Krajského soudu v Brně dnes opět poslal osmatřicetiletého Ladislava Kutu z Jiříkova na Děčínsku za pokus o vraždu na 14 let do věznice se zvýšenou ostrahou. Obžalovaný podle soudu v březnu 2007 u Velehradu postřelil šestapadesátiletého podnikatele Karla Svobodu z Mutěnic na Hodonínsku. Muž nezemřel jen díky včasné lékařské pomoci. Kuta vinu odmítl a na místě se odvolal, rozsudek tak není pravomocný.

Krajský soud se případem zabýval podruhé. Vrchní soud v Olomouci loni vyhověl odvolání obžalovaného a případ vrátil k novému projednání. V kauze byla podle něj řada rozporů, které neumožňují učinit jednoznačný spolehlivý závěr nejen o ději, ale i o tom, zda je pachatelem skutečně obžalovaný Kuta. „Důkazní situace se příliš nezměnila. Soud splnil pokyny týkající se doplnění dokazování a dospěl k závěru, že výpověď poškozeného je hodnověrná. Je potvrzována pachovými stopami, které prokazují, že obžalovaný se v době vytýkaného jednání nacházel na místě činu. Potvrzuje ji i výpověď syna poškozeného a další nepřímé důkazy,“ odůvodnil dnešní rozhodnutí předseda senátu Radomír Koudela.

Podle obžaloby přistoupil Kuta na parkovišti před hotelem U Velehradu k Svobodově vozidlu, otevřel dveře a dvakrát na něj z bezprostřední blízkosti vystřelil samopalem. Svoboda, který údajně přijel na Slovácko dohodnout vrácení půjčky, utrpěl těžké zranění, zejména průstřel hrudníku a paží. Jedenáct dní byl v umělém spánku a dva měsíce v pracovní neschopnosti. Zranění navíc podle lékařů může zanechat trvalé následky. Svoboda Kutu jako pachatele poznal. Podle něho si ho zřejmě najal muž, který jeho firmě dlužil 4,5 milionu korun.

Obžalovaný už si odpykává trest za vydírání

Soud dnes opětovně vyslechl Kutu, poškozeného, zaměstnance hotelu, kteří zraněnému pomáhali, i policisty, jež případ na místě činu prověřovali. Podle státního zástupce byly motivem jednání obžalovaného zřejmě peníze, podle určitých indicií pracoval na objednávku zmíněného dlužníka. Ten je ale mrtvý, pravděpodobně spáchal sebevraždu.

Obžalovaný si nyní odpykává 2,5 roku za vydírání a nedovolené ozbrojování, které mu soud pravomocně uložil v červenci. Soud nyní rozsudek zrušil a uložil za oba skutky trest souhrnný. Vydírání a nedovoleného ozbrojování se obžalovaný dopustil loni v srpnu v Mutěnicích, když zbraní ohrožoval právě Svobodu a jeho syna.

Pouta
Zdroj: ČT24
Vydáno pod