Velvyslanec USA Richard Graber odjíždí z Česka

Praha - Americký velvyslanec v České republice Richard Graber končí a odlétá zpět do Spojených států. Coby republikán dal loni na podzim svou funkci k dispozici poté, co prezidentské volby vyhrál demokratický kandidát Barack Obama. Jeho nástupce by měl být znám na jaře letošního roku. Za svůj největší úspěch považuje Graber zrušení vízové povinnosti pro Česko k 17. listopadu loňského roku. Turistům mířícím do Spojených států v současnosti stačí pouze vyplnit on-line dotazník.

Dvaapadesátiletý republikán Graber nastoupil na post velvyslance v Česku v roce 2006. Po třech letech se vrací do Wisconsinu, kde od roku 1999 stál osm let v čele tamních republikánů. Mohl by se věnovat politice nebo se vrátit k právnické praxi.

Koho Obama určí Graberovým nástupcem, bude podle americké ambasády v Praze oznámeno až za několik týdnů nebo měsíců. Podle Jakuba Hornka z tiskového odboru ambasády USA bude nový velvyslanec znám zřejmě někdy v březnu nebo dubnu. Prezident musí nejprve jmenovat nové ministry, jejich náměstky a asistenty. „Pak teprve většinou přistupuje ke jmenování nových velvyslanců a všechny tyhle osoby musí schválit (americký) Senát,“ doplnil Hornek.