Stav Václava Havla je stále vážný, zlepšuje se jen mírně

Praha - Nadále vážný zůstává zdravotní stav prezidenta Václava Havla, který se léčí se zánětem plic v pražské motolské nemocnici. Naštěstí není kritický, zlepšuje se ale pouze mírně. Informace o stavu prezidenta dnes uvedl šéf lékařského konzilia Martin Holcát. Havel je v nemocnici od pondělí. Na jednotce intenzivní péče zůstane ještě nejméně týden či deset dní. Záležet bude na vývoji jeho zdravotního stavu.

"Lékařské konzilium konstatovalo, že zdravotní stav bývalého pana prezidenta se mírně zlepšil. I on říkal, že se cítí lépe. Dny, které ještě
stráví na jednotce intenzivní péče, nebudou ale jen dva nebo tři. Bude to týden či deset dní, možná i déle," uvedl Holcát. Exprezident spal podle něj klidně. Jedenkrát v noci rehabilitoval.

Havel se v motolské nemocnici podrobil na ORL klinice drobné operaci, při níž mu lékaři odstranili zánětlivé ložisko z krku. I když zánět ustupuje, onemocnění bývalého prezidenta se vyvíjí kolísavě. Odborníci uvedli, že to bývá u chronických pacientů obvyklé. Pooperační stav zkomplikovalo zahlenění části pravého plicního laloku. V pátek pak lékaři zjistili tekutinu v Havlově levé plíci. Po intenzivní rehabilitaci se ale podle nich situace zlepšila.

O Havlovu léčbu se stará lékařské konzilium, které tvoří více než desítka předních odborníků z různých lékařských oborů. Znovu se sejdou v pondělí odpoledne. Podle Holcáta nebude pravděpodobně již nutné, aby v příštím týdnu zasedali každý den. Skupina ošetřujících lékařů se sejde dnes dopoledne.