Lékárnická komora vyzvala k bojkotu databáze elektronických receptů

Praha - Česká lékárnická komora vyzvala všechny své členy, aby bojkotovali připojení k centrálnímu úložišti elektronických receptů. K databázi se musí všechny lékárny připojit do konce března a posílat do ní údaje o léčbě pacientů. Podle komory je ale nezákonná. Do sporu už se vložil i Úřad pro kontrolu osobních údajů. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který databázi provozuje, se ale brání, že ze zákona musí vydávat statistiky o spotřebě léků. Data podle něj budou anonymní.

K systému elektronických receptů se od začátku roku připojilo prvních osm lékáren. Do konce března by jich mělo být všech 2600. Lékárny do databáze musí odeslat informace o tom, kdo lék předepsal, vydal a kdo ho přijal. Místo papírového receptu od lékaře pak přijde pacient jen s kódem a lékárník mu přes počítač lék vydá.

Novinka se ale netýká jen elektronických receptů, ale i těch papírových, což je podle České lékárnické komory vstup do soukromí lidí. Bojkot by měl trvat do doby, než se nastaví pravidla bezpečnosti a kontroly dat pacientů. „Lékárníkům jsme doporučili, aby nepřijímali router, který umožní tento on-line přenos,“ uvedl prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

SÚKL: Ústav zachová určitou anonymitu

K systému se ze stejného důvodu ještě nepřipojil ani žádný lékař. „Pro nás je největší problém ochrana osobních údajů, protože bychom nechtěli, aby údaje o našem zdravotním stavu kolovali někde na internetu,“ reagoval prezident České lékařské komory Milan Kubek. SÚKL se ale brání, že ze zákona musí vydávat statistiky o spotřebě léků. „Ústav zachová určitou anonymitu, není možné z těchto údajů zjistit, z jaké lékárny a jakému pacientovi byli léčivé přípravky vydány,“ uvedla mluvčí SÚKL Veronika Petláková.

Úřad pro ochranu osobních údajů už vydal příkaz na zahájení kontroly databáze. U dokumentů, které ji zřizují a upravují její pravidla, bude především zkoumat, zda nejdou nad rámec zákona. Výsledky by měl zveřejnit do konce března.

Recepty
Zdroj: ČT24