Čunek bral státní podporu a zároveň do bank ukládal miliony

Praha - Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) uložil v roce 1998, kdy jeho rodina pobírala sociální dávky od státu, do bank celkem 3,5 milionu korun. V bankách se prokazoval občanským průkazem, který o rok a půl dříve nahlásil jako ztracený. Čunek to popírá. Informace zveřejnil pondělní pořad České televize Reportéři ČT.

Ve druhé polovině 90. let vydělával Čunek necelých 20.000 korun měsíčně, jeho manželka byla na mateřské dovolené. Čunkova šestičlenná rodina tehdy kvůli podprůměrným příjmům pobírala sociální příspěvky od státu. Kromě obvyklých rodičovských příspěvků a příspěvků na děti to údajně v letech 1996 a 1997 byly také sociální příplatky a příspěvky na bydlení. V letech 1996 až 1999 dostali Čunkovi od státu desítky tisíc korun, například v roce 1998 šlo o částku 51.000 korun.

Právě v roce 1998 však Čunek údajně uložil během dvou týdnů tři a půl milionu u tří různých bank v Opavě a Zlíně. Pokaždé složil v hotovosti minimálně milion korun, vyplývá to z bankovních dokumentů.

Na sociální příplatek a příspěvek na bydlení mají nárok jen rodiny s podprůměrnými příjmy. Žadatelé o tyto dávky jsou povinni své příjmy doložit. Čunek své milionové příjmy z tehdejší doby zřejmě nenahlásil finančnímu úřadu a nejspíš ani nezdanil. Pokud při žádosti o dávky úmyslně uvedl nepravdivé či neúplné údaje, mohl se dopustit trestného činu.

Čunek tvrdí, že jeho rodinné úspory činily před jeho vstupem do politiky celkem dva a půl milionu korun. Uvedl to letos v únoru před senátory, které se snažil přesvědčit, aby ho nevydávali k trestnímu stíhání kvůli podezření z přijetí úplatku. K pobíraným sociálním dávkám se vicepremiér odmítl vyjádřit. „Z doby před rokem 1998 nebudu poskytovat žádné informace. Nejsou důležité, protože v té době jsem nebyl politik,“ řekl.

Čunek byl od listopadu 2006 podezřelý z toho, že jako starosta Vsetína přijal před pěti lety půlmilionový úplatek od realitní společnosti. V únoru letošního roku ho policie obvinila z převzetí úplatku, ale trestní stíhání bylo v srpnu zastaveno. Státní zástupce to zdůvodnil procesními a skutkovými vadami v policejním vyšetřování a nesrovnalostmi ve výpovědích hlavní svědkyně, Čunkovy bývalé sekretářky Marcely Urbanové.