Zdravotnický holding odvolal Drymla z čela představenstva

Hradec Králové - Nové představenstvo Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje na svém dnešním prvním zasedání odvolalo z funkce předsedu představenstva Vladimíra Drymla (ČSSD). Ve funkci, kterou zastával od listopadu loňského roku, ho nahradil hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc. Dryml zatím zůstává řadovým členem představenstva. Dnes navíc Krajský výkonný výbor (KVV) ČSSD v Královéhradeckém kraji nepřímo vyzval krajské zastupitele své strany, aby odvolali Vladimíra Drymla také z funkce náměstka hejtmana. Výbor totiž vzal na vědomí páteční usnesení grémia ČSSD, které Drymla vyzvalo k odstoupení z krajských funkcí.

„Situace v krajském zdravotnictví potřebuje účinné kroky a rozhodnutí. Proto se představenstvo rozhodlo, že v současné situaci má vést zdravotnický holding přímo hejtman. V situaci, kdy krajská rada nepřímo vyzvala gestora pro zdravotnictví, aby tuto funkci opustil, nebylo možné vyhnout se personální změně na postu předsedy představenstva holdingu,“ uvedl hradecký hejtman Franc.

Drymlovi hrozí odvolání z funkcí ve vedení kraje

Drymlovi, který se dnešního jednání holdingu nezúčastnil, hrozí kvůli údajnému shánění informací na stranickou kolegyni Hanu Orgoníkovou odvolání z funkcí ve vedení kraje. Vedení ČSSD i hejtman Franc jej vyzvali k odstoupení. Také KVV svým dnešním usnesením doporučilo hejtmanovi hradeckého kraje a zastupitelům ČSSD v krajském zastupitelstvu, aby jednali v souladu s tímto usnesením.

Pro usnesení dnes hlasovalo deset členů krajského výboru, pět členů se
zdrželo hlasování. Podle Orgoníkové by bylo zbytečné, aby KVV Drymla znovu vyzval k tomu, aby funkce ve vedení kraje opustil. „V té věci je usnesení vyššího orgánu, která jsou pro všechny členy ČSSD závazné. V podstatě by to bylo něco navíc,“ uvedla Orgoníková.

Minulý týden se krajskému výboru nepovedlo přijít k řešení

Krajský výkonný výbor ČSSD o případu Dryml jednal již minulé pondělí, kdy však nepřijal žádné usnesení, protože pro výzvu k odstoupení Drymla hlasovalo pouze šest členů výboru, osm se hlasování zdrželo. Hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc po jednání uvedl, že se členové výboru zdrželi hlasování, protože neměli dostatek informací.

Podle Mladé fronty Dnes se Dryml pokoušel sehnat kompromitující informace na poslankyni Orgoníkovou a prý se v této věci obrátil na detektivní agenturu. Deník dále uvedl, že při setkání s domnělým detektivem 11. prosince obvinil Orgoníkovou ze zneužívání veřejných peněz v hradeckém kraji.

Dryml odstoupit nehodlá

K odstoupení z funkcí ve vedení kraje Drymla vyzvalo politické grémium
ČSSD, hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc i další hejtmani a krajští
předsedové ČSSD. Dryml však opakovaně řekl, že odstoupit nehodlá, a tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by měl Dryml opustit také senátorský klub ČSSD, ten bude o případu jednat na své další schůzi.

Radní Královéhradeckého kraje již doporučili zastupitelům, aby Drymla na svém zasedání 22. ledna ze všech krajských funkcí odvolali. Pro odvolání
kromě sociálních demokratů budou zřejmě hlasovat i zástupci koaličních SNK ED a KDU-ČSL, zřejmě se připojí také opoziční KSČM. Drymlovy praktiky odsuzuje i opoziční ODS.