Odvolání sbormistra Kulínského soud odročil na čtvrtek

Praha - Pražský Vrchní soud dnes projednával odvolání v případu bývalého sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského. Nejprve ale z jednání vyloučil veřejnost a následně proces odročil na čtvrtek. Kulínskému loni Krajský soud v Hradci Králové udělil tříletý podmíněný trest za pohlavní zneužívání a útisk členek sboru. Kulínský svou vinu od počátku popírá. Proti verdiktu se tehdy odvolal jak Kulínský, který podle svého právního zástupce Tomáše Sokola žádá nová projednání, tak i žalobce, podle něhož nepodmíněný trest neodpovídá společenské nebezpečnosti činu.

Soudce Karel Vrzáň rozhodl o neveřejném jednání i přesto, že se Bohumil Kulínský líčení neúčastnil a nebyla plánována ani výpověď některé ze svědkyň, které údajně sbormistr zneužíval. Soudce vykázal novináře i přihlížející bez jakéhokoli dalšího komentáře. Následně líčení o dva dny odročil.

Podle žalobců Kulínský v letech 1984 až 2004 pohlavně zneužíval členky sboru a ohrožoval jejich výchovu, a to celkem ve 49 případech. S šesti dívkami údajně souložil, přičemž třem z nich v té době ještě nebylo 15 let. Další děvčata údajně osahával na soustředěních nebo na zahraničních zájezdech sboru.

Telefonát Veroniky Ludvíkové (zdroj: ČT24)

Státní zástupce požadoval, aby soud Kulínského uznal vinným také z těžkého ublížení na zdraví přinejmenším jedné ze sboristek, a navrhoval mu trest 8,5 roku vězení.

Královéhradecký soud sbormistrovi prokázal vinu ve 40 případech zneužívání nebo útisku. Přihlédl k tomu, že od spáchání skutků uplynula dlouhá doba, a k tomu, že se Kulínský zasadil o dobré jméno České republiky ve světě, a uložil mu podmíněný trest s pětiletým odkladem a zákaz práce s mládeží na 10 let, což vyvolalo rozporuplné reakce jak u příznivců, tak i odpůrců známého sbormistra.

Proces trvá čtyři roky, Kulínský trvá na nevině

Kulínský, kterého policie zadržela na podzim roku 2004 na základě trestního oznámení podaného manželem sbormistrovy bývalé manželky, trvá od počátku řízení na své nevině. Před soudem pouze přiznal, že měl s některými dívkami milenecký poměr. Podle znalců netrpí žádnou duševní poruchou ani sexuální deviací - preferuje sice velmi mladé dospívající ženy, ale nejde u něj o pedofilii. Znalci také uvedli, že Kulínský je dominantní osobnost s narcistickými sklony.

Odvolací jednání se mělo konat už počátkem loňského prosince, Kulínský se však nedostavil. Soudu zaslal lékařskou zprávu, podle níž se krátce před líčením podrobil operaci žaludečních vředů.

Smutný konec slavného sboru

Hudební odborníci se shodují na tom, že dětský sbor se světovým renomé Bambini di Praga kauza jeho dnes už bývalého sbormistra nenávratně poškodila. Těleso, které teď vede Kulínského matka Blanka, sice stále koncertuje, má však výrazně méně atraktivních nabídek. Sám Kulínský, který strávil sedm měsíců ve vazbě, se po propuštění začal živit jako taxikář.