Topolánek: Pokud lidovci nebudou chtít změny v kabinetu, odvolávat je nebudu

Praha - Dlouho diskutovaná rekonstrukce kabinetu, kterou premiér Mirek Topolánek slíbil po prohraných podzimních volbách, se zřejmě odkládá. Šéf ODS totiž v dnešních Otázkách Václava Moravce prohlásil, že rekonstrukce vlády ztratila důležitost. Přiznal, že se změnami otálel příliš dlouho. Teď mu jde hlavně o to, aby vláda měla stabilitu a byla akceschopná. Stejně ministerskou rošádu komentoval v Otázkách i šéf lidovců Jiří Čunek - podle něj je několik měsíců protahovaný problém v podstatě přežitý. Premiér také prohlásil, že pokud lidovci dospějí k závěru, že nejlepším řešením nebudou žádné změny v lidoveckých ministerských křeslech, tak Topolánek nebude "Mirkem Dušínem", který za každou cenu bude chtít dodržet slovo dané na podzim.

„Je to problém, který ztratil - i díky mé chybě, že se to natahovalo - důležitost,“ prohlásil k plánovaným změnám Topolánek s tím, že problém rekonstrukce kabinetu neohrožuje bezpečnost Česka. Podle něj nejde o rezignaci na změny, ale spíše o zhodnocení situace. V nejbližší době se premiér rozhodne, jestli změny proběhnou, nebo ne, veřejnost ale nemá od něj čekat žádná zásadnější rozhodnutí. Topolánek teď totiž coby předseda Evropské rady musí řešit hlavně přerušení dodávek plynu do Evropy. První dny nového roku ukázaly podle Topolánka, že problémy, které vláda bude řešit, jsou odlišné od toho, co na začátku svého fungování očekávala. Hlavní je teď zvládnout dopady hospodářské krize na Česko.

Zástupci ODS a lidovců dnes změny v kabinetu probírali na tříhodinové schůzce. Šéfové obou stran, kteří se schůzky zúčastnili, musí ale nejdřív informovat svá stranická grémia. Za ODS jednali kromě Topolánka předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř, první místopředseda David Vodrážka a místopředseda Petr Nečas, za KDU-ČSL rovněž čtyřčlenný tým, jehož personální obsazení se dohodlo v pátek.

Premiér Topolánek v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Topolánkem původně plánované změny kabinetu narazily u lidovců a ukázaly nejednotnost strany. Zatímco šéf KDU-ČSL Jiří Čunek si přál, aby z vlády odešel ministr financí Miroslav Kalousek, Topolánek by v kabinetu oželel právě vicepreméra a ministra pro místní rozvoj Čunka. Předsednictvo KDU-ČSL se nejprve usneslo, že by měl vládu opustit Kalousek, ve stejnou dobu ale někteří členové strany podepisovali petici na Kalouskovu podporu. Předsednictvo nakonec své doporučení revokovalo a pro odchod Kalouska už není. Vznikl čtyřčlenný vyjednávací tým, ve kterém je Čunek, první místopředseda Roman Línek a šéfové poslaneckého a senátorského klubu Pavel Severa a Rostislav Slavotínek. Tato čtveřice má s premiérem případné změny vyjednávat. Topolánek dříve avizoval, že změny ve vládě oznámí v pondělí.

O změnách ve vládě mají dnes a v pondělí jednat různá lidovecká grémia, stejně tak se schází i republiková strana zelených. U nejmenší vládní strany je nejpravděpodobnější, že kabinet opustí ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.