Policie provedla první kontrolu cizinců od vstupu do Schengenu

Praha - Cizinecká policie dnes při akci Území kontrolovala cizince po celém Česku. Do prvního velkého zátahu po vstupu České republiky do Schengenu zapojila přes 700 policistů. Akce byla zaměřena především na odhalení nelegální migrace a kontrolu dodržování pobytového režimu cizinců a měla také zjistit i případnou trestnou činnost a pomoci při pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách. Kontrolou prošlo víc než čtyři tisíce osob a šest cizinců musí po dnešním dnu republiku opustit. Na pokutách policisté vybrali 74 tisíc korun.

Policisté se podle mluvčí Ředitelství služby cizinecké policie ČR Barbory Kudláčkové zaměřovali především na kontrolu míst, kde se vyskytuje více cizinců, jako jsou například dopravní uzly, přeshraniční dopravní spojení, ubytovací zařízení a stavby, tržnice nebo průmyslové zóny.

Při kontrolách byla také uplatněna technika závojového pátrání, která slouží k tipování a pátrání po osobách a využívání momentu překvapení. „Jde o pátrání v určité vzdálenosti od hranic, kdy policisté uskutečňují bezpečnostní akce. Jsou to třeba kontroly na odpočívadlech u silnice nebo dálnice,“ vysvětlila Kudláčková. K dispozici měli policisté také takzvané schengenbusy, dodávky za tři miliony vybavené zařízením na odhalování padělaných dokladů. Celníci u Břeclavi zase nasadili mobilní rentgen kamionů.

Akce s názvem Území se zúčastnili specialisté na cestovní doklady a psovodi se služebními psy, kteří jsou vycvičeni k vyhledávání lidí i drog. Ke spolupráci byli podle Kudláčkové přizváni například i pracovníci úřadu práce, živnostenského úřadu, celní správy a České obchodní inspekce. Kontrolovaly se také doklady aut se zahraničními SPZkami.

Systém práce cizinecké policie se od 21. prosince loňského roku po vstupu Česka do schengenského prostoru zásadně změnil. Společně s Českem tehdy vstoupilo do Schengenu dalších devět zemí, a oblast umožňující cestování bez pasů se tak rozšířila na 24 států. Nyní se rozprostírá na délce 4000 kilometrů od Portugalska po Estonsko.

Kontroly, které se dříve prováděly na dnes již zrušených hranicích, se tak nyní přesunuly do vnitrozemí. Podle Kudláčkové se konají v mnohem větší míře a intenzitě a významně je doplňuje mezinárodní policejní spolupráce.

Většina řidičů brala dnešní kontroly s pochopením. Policie avizuje, že podobných akcí, jako byla ta dnešní s názvem Území, bude v budoucnu víc.