Děti jsou bez hexavakcín. Poslanci se nedohodli na jejich proplácení

Praha - Někteří dětští lékaři nemají tzv. hexavakcíny - spojené očkování proti několika nemocem. Objednané pacienty tak posílají domů. Za výpadek můžou poslanci, kteří neschválili zákon, podle nějž mají tuto prevenci nově hradit pojišťovny.

„Hygiena od poloviny prosince hlásí, že nemá. Co měla, spravedlivě rozdělila,“ tvrdí dětská lékařka Jiřina Štrobachová. Lékaři tak nemohou dodržet očkovací kalendář, což může způsobit komplikace dětem, které jdou na druhé očkování hexavakcínou. Podle dětského lékaře Milana Kundyna by tak dítě, které neobdrží druhou dávku, muselo být očkováno znovu.

Hexavakcíny teď nejsou v určitých místech Česka kvůli příslušnému zákonu, jenž mění jejich proplácení. Poslanci jej neschválili, protože je v balíku zdravotnických reforem. „Výpadku jsme se dlouhodobě obávali a ministerstvo jsme upozorňovali. Od roku 2009 měly vakcíny hradit zdravotní pojišťovny, které to nemohou dělat do doby, než bude přijat nový zákon,“ vysvětluje předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Hana Cabrnochová.

Reportáž Terezy Krásenské a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví tak hledalo peníze, jak proplácení očkovacích látek zajistit. „První čtvrtrok bude hradit ministerstvo zdravotnictví a peníze nepůjdou z veřejného zdravotního pojištění,“ říká předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Podle hlavního hygienika budou hexavakcíny k dispozici do 14 dnů. Pro dětské lékaře, kteří je však v tuto chvíli nemají, to znamená, že budou muset děti na očkování pozvat znovu.