Státní zástupce očistil lobbistu Vybírala v kauze biolíh

Praha - Státní zástupce v uplynulých dnech odložil stíhání olomouckého lobbisty a někdejšího sociálního demokrata Františka Vybírala. Policie Vybírala vinila z toho, že si v souvislosti s takzvanou kauzou biolíh údajně nechal od dvou podnikatelů zaplatit 15 milionů korun na zajištění vstřícnosti státních úředníků při chystaném zadávání státních zakázek na výrobu biopaliv. Informuje o tom dnešní deník Právo.

„Byla to standardní půjčka, zanesená do účetnictví, kterou navíc pan Vybíral začal řádně splácet, dokonce dal do zástavy svůj dům s mnohem vyšší hodnotou,“ prohlásil v úterý Petr Jirát, který měl kauzu na starosti.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se tímto případem zabývali již podruhé. Poprvé případ před rokem a půl státní zástupkyně smetla ze stolu s tím, že Vybíral si peníze skutečně vypůjčil. K došetření ale vrátila věc nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Podle Jiráta ovšem žádný důkaz nepotvrzoval, že Vybíral skutečně podváděl.

V kauze biolíh policie původně vinila z korupce i dalších pět lidí včetně dvou ministerských úředníků a někdejších členů ČSSD. Všechna obvinění později státní zastupitelství zrušilo. Policisté prý dali v prosinci návrh na došetření jiného případu souvisejícího s kauzou biolíh.

Vybíral za úplatu opatřil policejní dokumenty 

V této korupční kauze lobbista Vybíral údajně za půlmilionový úplatek zprostředkoval pražskému podnikateli s nemovitostmi Miloši Červenkovi domnělé policejní dokumenty k vyšetřování jeho podnikatelských aktivit. V aféře šlo o podezření, že se realitní magnát pokusil prostřednictvím Vybírala uplatit policisty, kteří se údajně zabývali jeho aktivitami, a snažil si takto zajistit svou bezúhonnost.

Kauza biolíh vzbudila velký rozruch mezi politiky. Jako případ ovlivňování vyšetřování ze strany ČSSD ji uvedl ve své známé zprávě i tehdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice. Kauza biolíh byla také jedním z důvodů rezignace bývalého policejního prezidenta Vladislava Husáka.