Topolánek potvrdil, že navrhl odchod Čunka z vlády

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek potvrdil, že skutečně navrhl odchod Jiřího Čunka z vlády. Domnívá se, že z těch ministrů KDU-ČSL, kteří ve vládě jsou, to byl návrh opodstatněný. Premiér sice očekával určitou reakci lidovců, nicméně je přesvědčen, že pokud má vláda mít schopnost vládnout a řešit mimo jiné i problémy týkající se globální ekonomické krize, tak musí pracovat v takovém složení, které je takové výzvě odpovídající. Na tiskové konferenci ODS mimo jiné zdůraznil, že ODS je schopna čelit důsledkům ekonomické krize. Návrhy sociálních demokratů prohlásila za populistické, které by zruinovaly rozpočet.

Topolánek opět připomněl, že neoznámí žádné personální změny ve vládě, pokud je nebude mít vydiskutované se svými koaličními partnery. Skutečnost, že lidovci podle posledních informací požadují odvolat Kalouska, podle jeho názoru jen demonstruje, že v KDU-ČSL jsou dlouhodobé problémy. Nicméně že by situace uvnitř lidovců mohla vést až k pádu vlády, se neobává.

ODS dokáže čelit krizi, svědčí o tom i nízký loňský deficit 

TK ODS 6. ledna 20099 (zdroj: ČT24)

ODS je podle svého vedení schopna provést zemi důsledky globální ekonomické krize. Přesto, že občanští demokraté žádnou ekonomickou krizi nezavinili, jsou připraveni se s jejími důsledky vyrovnat. „Jsme dobře připraveni na ten následující rok, kdy budeme bojovat s globální finanční krizí,“ zhodnotil tak na tiskové konferenci ODS premiér a šéf občanských demokratů Mirek Topolánek přípravu občanských demokratů na problémy související s ekonomickou krizí.

Mirek Topolánek

„Schodek 19,4 miliardy korun je nejnižší za jedenáct let. Naposledy byl tak nízký za vlády Václava Klause. Jde o konkrétní odpověď na deficitní hospodaření vlád sociální demokracie.“

Podle předsedy vlády Mirka Topolánka je nízký rozpočtový schodek důkazem správnosti reformy veřejných financí. Upozornil také na to, že takový schodek státního rozpočtu byl naposledy za vlády současného prezidenta Václava Klause. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas také zmínil slušnou míru nezaměstnanosti, která se v listopadu pohybovala kolem pěti procent. „Stále máme více než 100 tisíc volných míst,“ uklidňuje ministr Nečas s tím, že Topolánkova vláda slavila úspěch především ve snižování dlouhodobé nezaměstnanosti, která se snížila o 40 procent oproti podzimu 2006.

Občanští demokraté kritizovali i plány, které mají sociální demokraté na řešení finanční krize. Podle Nečase jde o přebarvený volební program socialistů. Navrhované změny, jako třináctý důchod či příspěvek šest tisíc korun pro seniory, považuje šéf resortu sociálních věcí za populistické. „Důchodový systém by se propadl do deficitu 30 miliard,“ tvrdí Nečas. Topolánek k tomu dodal, že další návrhy sociální demokracie, s nimiž strana přišla ještě před finanční krizí, by státní rozpočet stály dalších 100 miliard korun.