Protikomunistická petice má již přes 50 tisíc podpisů

Praha - Petice s názvem Na komunisty si zvykat nechceme nasbírala za necelé dva měsíce přes 50 tisíc podpisů. Autoři ji symbolicky založili 17. listopadu 2008, přičemž v letošním roce oslaví ČR výročí 20 let od pádu totalitního režimu. Impulsem k založení petice byl výrok Jiřího Paroubka po krajských volbách o spolupráci ČSSD s komunisty, kdy předseda sociální demokracie prohlásil, že "lidi si zvyknou na všechno."

Autoři podpisové akce se ale s podílem komunistů na reálné politické moci smířit nechtějí. „Je pro nás nepřípustné, aby se v naší zemi, která byla v nedávné historii zkoušená nadvládou nacistů i komunistů, podíleli na moci lidé, kteří dodnes popírají zločinnost těchto systémů,“ uvádí se v petičním prohlášení. Celý text si můžete přečíst na internetových stránkách občanské iniciativy.

Petice vyzývá zejména vládu a zákonodárce mimo jiné k tomu, aby se postavili proti návratu komunistů k reálné politické moci, a také aby vyslyšeli výzvu Senátu k soudnímu zákazu KSČM. Rovněž volá po aktivní podpoře všech projektů, které ukazují společnosti zločinnost totalitních režimů. Především organizátoři vyzývají ke změně výuky o soudobých dějinách, o nichž školáci nic nevědí díky tomu, že se učí z učebnic ještě z dob totality.

Telefonát Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Podpisovou akci připravila iniciativa www.viteznyunor.cz ve spolupráci se středočeskými Mladými křesťanskými demokraty. Podporují ji nejen Konfederace politických vězňů, ale také některé známé osobnosti, jakou je třeba herec Pavel Liška. Autoři se chystají předat 19. ledna petici ministrům na Úřadu vlády.

Vydáno pod