Řidič tramvaje v Ostravě přiznal svou vinu

Nový Jičín - Okresní soud v Novém Jičíně se dnes začal zabývat loňskou tragickou nehodou dvou tramvají v Ostravě, které se čelně srazily na jednokolejce. Na místě tehdy zahynuli dva lidé, třetí zemřel v nemocnici a více než čtyři desítky cestujících byly zraněny. Obžalovaný 24letý řidič jedné z tramvají Petr Hroch dnes řekl, že se cítí vinen. Za obecné ohrožení mu hrozí až deset let vězení.

„Bojím se setkání s lidmi, kteří byli zraněni,“ uvedl. Poškozeným prý odeslal dopisy s omluvou, ale osobní omluva je podle něj vždycky lepší. „V noci na dnešek jsem nespal, vše se mi honilo hlavou,“ svěřil se bývalý řidič, který nyní pracuje jako krupiér. Už v pondělí sdělil, že počítá s nástupem do vězení. „Podmíněný trest podle trestní sazby není možný. Neplánuji s manželkou žádnou budoucnost. Nevím, jaký to bude trest,“ řekl. U soudu se rozhodl nevypovídat.

Marta Krupníková, která při nehodě utrpěla zranění obou nohou, řekla, že zvláštní zášť proti řidiči necítí. „Vinu přikládám spíše dopravnímu podniku,“ uvedla. Stejně tak hovořila i Helga Ryplová, která jezdí na lince od roku 1968 a už několikrát zažila, že tramvaje proti sobě vyjely. „Nikdy nedošlo ke střetu, tramvaj musela vycouvat, zabezpečení tam mohlo být,“ řekla žena, která měla po srážce zlomených devět žeber a obratel.

Reportáž Jiřího Loučky ze soudu (zdroj: ČT24)

Soudkyně musí vyslechnout jěště desítky svědků a přečíst listinné důkazy. Celý proces rozdělila do čtyř dnů. Pokud přijdou všichni svědci, mohla by závěrečný verdikt vynést 22. ledna.