Bývalí uhlobaroni z OKD trvají na své nevině

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové začal projednávat případ údajného tunelování Ostravsko-karvinských dolů (OKD). Před soudem stanuli bývalí majitelé dolů Viktor Koláček a Petr Otava a někdejší předseda představenstva důlní firmy Jan Przybyla. Podle obžaloby vznikla v případu škoda zhruba 2,1 miliardy korun. Obžalovaní od začátku vyšetřování svou vinu důrazně popírají. Obvinění z tunelování firmy odmítli i dnes u soudu. Všichni tři před soudem odmítli také vypovídat. V případě prokázání viny mužům hrozí pět až dvanáct let vězení.

Trojici podnikatelů žaloba viní ze zneužívání informací v obchodním styku. Protože odmítli vypovídat, přečetl soudce jejich výpovědi na policii v letech 2003 a 2004. Koláček tehdy obvinění označil za směsici údajů neodpovídajících skutečnosti a za konstrukci. Otava obvinění označil za absurdní a vykonstruované. Způsob řízení koncernu byl podle něj profesionální a efektivní a výhrady k němu nevznesli ani mezinárodní auditoři. Vyšetřovací spis k složitému případu, který vypracovali příslušníci ostravské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, má zhruba 30 000 stran.

Soudní jednání je zatím nařízeno do 7. ledna. Bude pokračovat čtením listinných důkazů. Výpovědi svědků by ale měly přijít na řadu až při jednáních v dalších měsících. Kdy bude tedy případ definitivně uzavřen, se neví. Například složitým případem tunelování investičních fondů Trend a Mercia se škodou 1,4 miliardy korun se hradecký soud zabýval od ledna 2006 do loňského srpna, tedy přes dva a půl roku.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

OKD a ČMD se poškozené necítí, o náhradu škody se nepřihlásily

Podle obžaloby Koláček s Otavou opatřovali neoprávněné výhody své firmě Karbon Invest, se kterou později ovládli společnost OKD i Českomoravské doly (ČMD). V letech 1999 až 2003 například poskytovali OKD a ČMD právní služby, personální práce, správu obchodních podílů a vedení účetnictví. V roce 2004 doly prodali multimilionáři Zdeňku Bakalovi. Údajně poškozené firmy OKD a ČMD se ale s požadavkem na náhradu škody do soudního řízení nepřihlásily. Tvrdí, že jim žádná škoda nevznikla. Smlouvy uzavřené mezi jednotlivými subjekty byly podle nich pro všechny přínosné.

Případ tunelování OKD původně řešil Krajský soud v Ostravě. Kvůli možné podjatosti ostravských soudců však Nejvyšší soud v Brně rozhodl o přidělení případu do Hradce Králové. Krajský soud v Hradci Králové v květnu 2007 stíhání trojice zastavil, protože podle senátu soudu nebyla naplněna skutková podstata žalovaných trestných činů.

Po chybě žalobců, kteří se zapomněli odvolat, využila svého práva dovolání nejvyšší státní zástupkyně. Nejvyšší soud poté případ vrátil. „Vrchní soud v Praze letos v září usnesení hradeckého soudu o zastavení věci částečně zrušil a nařídil věc projednat,“ dodal mluvčí krajského soudu Michal Strnad. Původní obžaloba trojici vinila ze zneužívání informací v obchodním styku a ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Hradecký soud se na základě rozhodnutí Vrchního soudu v Praze bude zabývat pouze zneužíváním informací v obchodním styku.

Koláček podniká jako konzultant, Otava řídí Metalimex

Koláček u soudu uvedl, že nyní podniká jako konzultant. Své nynější příjmy neuvedl. Otava je generálním ředitelem a předsedou představenstva firmy Metalimex. Soudu řekl, že má příjem až 400 tisíc korun měsíčně. Przybyla je v důchodu a trpí vážnými zdravotními problémy. I kvůli tomu soud požádal, aby se dalšího jednání nemusel účastnit. O konání dalšího řízení bez své přítomnosti požádal i Koláček.

  • Budova OKD autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/48/4715.jpg
  • Petr Otava, Viktor Koláček a Jan Przybyla autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/604/60310.jpg