Místo cizinecké policie rozhoduje o trvalých pobytech ministerstvo vnitra

Praha - Od letošního roku bude žádosti k trvalému pobytu místo cizinecké policie vyřizovat ministerstvo vnitra. Slibuje si od toho hlavně ulehčení práce cizinecké policii. Ta nápor žádostí o víza v posledních letech nezvládala. Cizinecká policie od nového systému ale ulehčení agendy neočekává.

Cesta k trvalým pobytům u nás už nepovede přes policii, ale rovnou přes ministerské úředníky. „Znamená to další krok ve zcivilnění správních agend, které se týkají cizinecké politiky, vychází to ze zákona o policii,“ informuje Tomáš Haišman z Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR.

Razítko k trvalému pobytu dostanou lidé na 12 nových místech v Česku - ve všech krajích kromě Pardubického. Žádosti cizinců bude na pražském pracovišti vyřizovat asi padesátka úředníků, ministerstvo vnitra ale může podle zájmu jejich počet regulovat.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Denně má rukama rozhodčích projít až 400 žádostí. Dlouhé fronty při čekání na povolení k pobytu by tak měly být minulostí. „Bylo to šílené, lidi tam stáli třeba dva nebo tři dny,“ tvrdí Kolja, zprostředkovatel vízové agendy.

I když by se mělo cizinecké policii ulevit, ta není z opatření nijak nadšená. „Situaci to nijak zvlášť nezmění, protože drtivá většina cizinců, kteří stávají ve frontách, nejsou žadatelé o trvalý pobyt,“ namítá mluvčí cizinecké policie.

Největší břemeno, stovky tisíc žádostí o dlouhodobé pobyty za rok, zůstává tedy i dál na bedrech cizinecké policie. Ministerstvo ho převezme nejpozději do tří let. Už teď ale vyšlo do boje s dalším nešvarem vízové politiky - úplatou. Speciální kurýři budou žádosti některých cizinců dovážet na utajené pracoviště. Vlastní rozhodování se tak bude odehrávat bez kontaktu s klienty.