Mluvčí komunistů byl v 90. letech souzen kvůli pravicovému extremismu

Praha – Nový mluvčí extrémně levicové KSČM Josef Tomáš byl v 90. letech podmínečně odsouzen za hanobení národa, rasy a přesvědčení. Soud mu udělil podmínečný trest kvůli antisemitským textům v extrémně pravicovém časopisu Týdeník Politika. Jako první o Tomášově minulosti informoval deník Lidové noviny. Vedení komunistické strany nevadí ani někdejší "nepřátelská" orientace jejího mluvčího, ani to, že byl trestán. Tomáš sám uvádí, že podle dalšího rozhodnutí soudu už je nutné jeho trestní rejstřík považovat za čistý.

Josef Tomáš se stal mluvčím KSČM v prosinci 2008, když vystřídal dlouholetou mluvčí partaje Moniku Hoření. V 90. letech minulého století ovšem Tomáš psal například o čistotě rasy a národa. V jeho textech se objevily také zmínky o tom, že nelze připustit, aby rozhodující místa ve státní správě zastávali Židé. Václav Klaus byl zase podle něj placen „židozednářskou lobby“.

Politolog Petr Just Tomášův přechod z extrémně pravé do extrémně levé části politického spektra nepovažuje za neobvyklý. „Extrémně pravicové a extrémně levicové ideologie se v některých aspektech přibližují a tento antisemitismus může být vnímán jako určité propojení extrémně levicových a pravicových ideologií,“ řekl Just.

V extremistickém Týdeníku Politika přestal Tomáš publikovat své texty v roce 1992. O dvě léta později byl nynější komunistický mluvčí za své texty podmíněně odsouzen do vězení.

Josef Tomáš, který se od roku 2002 objevuje na mítincích KSČM, se dnes ke svým někdejším názorům ani podmíněnému trestu již nehlásí. „Podmíněný trest, který mi byl soudem uložen v roce 1994, již byl zahlazen. Z tohoto hlediska je na mou osobu pohlíženo jako na netrestaného,“ uvedl Tomáš.

Vedení komunistické strany nepovažuje minulost svého mluvčího za problematickou. „Dostal podmínku, v podmínce se osvědčil, já myslím, že to není téma, které by mělo být nějak šířeji publikováno,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle Petra Justa ale může být Tomášova minulost pro jeho stranu problematická. KSČM může znedůvěryhodnit fakt, že ji reprezentuje člověk kdysi trestaný, byť podmínečně, míní politolog.