Soud dnes rozhodne, komu svěří kuřimské bratry

Brno - Brněnský městský soud dnes rozhodne o dalším osudu Ondřeje a Jakuba Mauerových. Oba bratři, které jejich matka Klára Mauerová spolu s dalšími lidmi týrala, už rok a půl přebývají v brněnském centru Klokánek. Po verdiktu bude jasné, zda tam zůstanou i nadále, nebo se přestěhují ke svému otci či k matčiným rodičům. Součástí výnosu také může být zbavení Mauerové rodičovských práv.

Verdikt se očekával už před několika dny, soud ale ve čtvrtek po vynesení závěrečných řečí odročil jednání právě na pondělí. Rozhodnutí městského soudu ještě nemusí být definitivní. Účastníci řízení budou mít možnost se proti němu odvolat ke krajskému soudu.

Chlapci zůstávají v Klokánku

Státní zástupce ve čtvrtek navrhl, aby zatím chlapci v Klokánku zůstali a postupně se sbližovali s otcem. „Děti by si měly postupně přivykat společnému životu s otcem. To znamená, že by se mělo určit nějaké přechodné období, přibližně půl roku, to ještě není přesně určeno, a během tohoto období by se měli bratři častěji scházet s otcem, docházet k němu domů a začít u něj i přespávat,“ uvedla redaktorka ČT Eva Lípová.

Otec Radek Coufal s rodinou nežil téměř rok předtím, než vyšlo najevo týrání chlapců. Stejně se k věci stavějí také soudní znalci, kteří zpracovávali posudky jednotlivých osob případu. V jejich očích prozatím nemá otec potřebné zázemí.

Radek Coufal

„Je to můj hlavní cíl, aby kluci byli doma a mohli začít žít normální život. Byl by to pro mě nejhezčí a největší vánoční dárek.“

Sám Coufal je ale přesvědčen, že by výchovu synů zvládl. Pomáhali by mu prý jeho rodiče. Ti také bydlí v Brně-Líšni, kam chlapci chodí do školy, a v této městské části by měli podle soudu i zůstat. Otec se s dětmi zatím mohl stýkat jen několikrát měsíčně. Oproti prarodičům Mauerovým, kteří si také nárokují opatrovnictví obou chlapců, má náskok. Ti totiž k chlapcům kvůli soudnímu zákazu nesmějí vůbec.

Skupina trýznitelů dostala tresty od pěti do deseti let

Devítiletý Ondřej a jedenáctiletý Jakub se do Klokánku dostali poté, co policie našla v komoře domu jejich matky nahého svázaného Ondřeje. Později vyšlo najevo, že skupina lidí zřejmě týrala i Jakuba. V říjnu za to sestry Mauerovy, sourozenci Škrlovi, Hana Bašová a Jan Turek dostali tresty vězení od pěti do deseti let. Jejich odvolání by měl do konce dubna začít řešit Vrchní soud v Olomouci.

Matka Kláry a Kateřiny Mauerových, babička týraných hochů Ondry a Jakuba
Zdroj: ČT24