Topolánek považuje neprodloužení vojenské mise za ostudu ČSSD

Praha - Premiér Mirek Topolánek dnes tlumočil stanovisko grémia ODS k včerejšímu hlasování o vojenské misi ČR v Afghánistánu. Předseda ODS považuje odmítnutí prodloužit mandát českých vojenských misí v zahraničí za pošlapání spojeneckých závazků ČR vůči Severoatlantické alianci. Topolánek prohlásil na adresu předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, že povýšil svůj politický zájem nad zájem ochrany a bezpečnosti a že ODS nehodlá „kupčit a handlovat“ se životy lidí. Paroubek na prohlášení reagoval s tím, že za výsledek hlasování nese odpovědnost vláda.

„Jiří Paroubek ohrožuje životy a zdraví mužů a žen v uniformách armády ČR“ prohlásil premiér a dodal, že předseda ČSSD nese odpovědnost za životy lidí ohrožených terorismem. Afghánistán považuje Topolánek za předmět zájmu spojeneckých zemí, a to jak po stránce vojenské, tak ve věci poválečné rekonstrukce země. Naši účast v této misi považuje za český národní zájem a z tohoto pohledu označil včerejší hlasování ČSSD za ostudné.

Za nešťastné považuje rozhodnutí poslanců i velvyslanec při NATO Štefan Füle:„ Určitě to nebyl dobrý signál pro naše spojence,“ řekl. Čeští vojáci budou v zahraničních misích, především v Kosovu a Afghánistánu, moci zatím působit do 1. března 2009. Poté, co koalice nedokázala ve sněmovně plán misí prosadit, prodloužila pobyt vojáků v zahraničí na pátečním mimořádném jednání vláda. Sociální demokraté nejdříve před zahájením schůze sněmovny oznámili své podmínky pro podporu misí. Premiér slíbil jejich hlavní požadavky splnit, ČSSD ale mise stejně nepodpořila. Stovky vojáků v cizině se tak ocitly v poměrně nejasném právním postavení, po „vládních“ šesti desítkách dní by se bez nového rozhodnutí sněmovny o svém mandátu museli vrátit zpět do ČR.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová chce v nejbilžší době najít kompromisní řešení vzniklé situace, které by získalo podporu části sociálních demokratů. „Byla to tato strana a její politici, kteří začali s vysíláním českých vojáků do Afghánistánu,“ podotkla Parkanová.

Paroubek tvrdí, že vláda měla snaživěji jednat o dalších hlasech

Podle ČSSD může za krach při schvalování misí vládní koalice, která pro
návrh nedokázala včas vyjednat podporu. Jiří Paroubek dnes v prohlášení uvedl, že Topolánek promarnil rok na získání podpory pro mise a vojáky vzal jako rukojmí své vlastní neschopnosti. Dodal, že ČSSD je stále připravena jednat o řešení situace okolo misí.

Český voják v Afghánistánu
Zdroj: ČT24