Policie zahájí náborovou kampaň za 22 milionů

Praha - Od 1. února spustí policie novou náborovou kampaň za 22 milionů korun. V současné době totiž chybí české policii asi 5000 lidí, což je asi deset procent z celkového počtu. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Kampaň se objeví v televizi, tisku, na plakátech i na internetu. Policie také zřídí bezplatnou náborovou telefonní linku, kde žadatelé o práci v řadách policistů zjistí všechny potřebné informace. „Hledáme muže a ženy, kteří vždy chtěli chránit a pomáhat,“ je hlavní heslo kampaně, která by měla skončit v červnu.

V současné době má policie asi 48 000 tabulkových míst. V poslední době ale řady policistů opustily tisíce příslušníků. Jedním z hlavních důvodů je nový služební zákon platný od začátku roku. Díky němu bylo výhodné odejít především pro starší policisty, kteří získali vyšší finanční výsluhu.

Policejní prezident Oldřich Martinů uvedl, že k 1. lednu 2007 policii chybělo asi 2000 lidí. Loni od policie odešlo přibližně 5500 policistů, více než polovina ve věku nad 50 let. Asi 35 procent tvořili policisté, kteří ve službě strávili více než 30 let. Naopak nastoupilo k policii během loňského roku 2400 lidí.

Jakub Horák z firmy TBWA, která kampaň pořádá, dnes uvedl, že kampaň se nesnaží lákat zájemce na dobrodružství a adrenalinové zážitky, ale spíše na přirozenou lidskou snahu pomáhat druhým.

Vydáno pod