Verdikt o opatrovnictví pro Ondřeje a Jakuba padne v pondělí

Brno - Verdikt o určení opatrovníka pro týrané hochy Ondřeje a Jakuba z kuřimské kauzy padne v pondělí. Dnešní jednání bylo po pronesení závěrečných řečí odročeno. O děti, které dlouhé měsíce týrala jejich matka Klára Mauerová a další lidé, usiluje otec Radek Coufal a prarodiče z matčiny strany. Soud by měl zároveň rozhodnout, jestli zbaví Mauerovou rodičovských práv. Státní zástupce doporučuje zatím ponechat chlapce v brněnském zařízení Klokánek, kde se starají o ohrožené děti.

Soud už včera vyslechl znalce. Včerejšího ani dnešního líčení se matka hochů Klára na vlastní žádost neúčastnila.

Ondřej a Jakub jsou v Klokánku už přes 18 měsíců. Dostali se tam poté, co policie našla v komoře domu jejich matky nahého svázaného Ondřeje. Později vyšlo najevo, že skupina lidí zřejmě týrala i Jakuba. V říjnu za to sestry Mauerovy, sourozenci Škrlovi, Hana Bašová a Jan Turek dostali tresty vězení od pěti do deseti let. Jejich odvolání by měl do konce dubna začít řešit Vrchní soud v Olomouci.

Pokud tresty potvrdí, měla by se Klára Mauerová dostat z vězení, až budou její synové téměř dospělí. Chlapci nyní chodí do školy v Brně a podle pracovníků Klokánku se pomalu vzpamatovávají z krutých zážitků. Tyrani je údajně pálili cigaretami, dokonce jim prý vyřezávali kůži z těla. Podle odborníků budou mít ale následky po celý život.