Soud zahájil líčení v případu vraždy hudebníka Sahuly

Praha - Krajský soud v Praze dnes poprvé zasedl v kauze údajné vraždy hudebníka Františka Sahuly. Před senátem se zpovídají mladíci Jiří Kulvejt a Jan Dvořáček, kteří podle spisu hudebníka zavraždili počátkem letošního května. Oba přiznali svou přítomnost na místě činu, ale z hlavního podílu na napadení obviňují jeden druhého. Hrozí jim 12 až 15 let vězení, případně trest výjimečný.

Soudní spis osvětluje tragickou událost z noci na 2. května blízko chatové oblasti Skuheř u Kamenice nedaleko Prahy. Tehdy osmnáctiletý Kulvejt a dvacetiletý Dvořáček měli napadnout hudebníka po předchozím popíjení v restauracích. Během agresivního výpadu jej údajně nejprve Kulvejt srazil dvěma údery pěstí na zem a pak ho ještě kopl do hlavy. Následně prý Sahulu oba kopali do hlavy, obličeje a horní poloviny těla.

Státní zástupce Tomáš Milec uvedl, že útočníci Sahulu napadli s takovou silou, že hlava pětačtyřicetiletého hudebníka byla „zadupána“ osm centimetrů pod úrovní okolní země. Jeho obličej znetvořily utržené rány natolik, že policie měla problémy s jeho identifikací. Obžaloba ohodnotila způsob vraždy za zvláště surový. Navíc mu podle spisu sebrali peněženku s 1300 korunami, podle žalobce jej tak zavraždili s úmyslem obohatit se. I proto čin kvalifikoval v přísnějším odstavci.

Kulvejt soudu řekl, že ten večer popíjel se známými v několika restauracích. S Dvořáčkem a dalším osmnáctiletým mladíkem J. Ch., který v případu vystupuje jako svědek, prý tehdy skončili v baru, kde byl i Sahula. Ten opustil bar před mladíky, ale ti na něj při své cestě domů narazili v lese. Neviděl na cestu, a Kulvejt mu tak prý chvíli svítil mobilním telefonem.

Obžalovaní se vzájemně obviňují, kdo z nich „skákal“ po Sahulově hlavě

Pak se údajně mladíci dohodli, že mu „utečou“, na což Sahula reagoval vulgárními nadávkami. To prý Kulvejta rozzlobilo. Dvakrát Sahulu udeřil do obličeje, až upadl. „On se snažil zvednout, tak jsem ho kopl do hlavy,“ popisoval Kulvejt. Pak podle něj nastoupil Dvořáček, který Sahulu udeřil kolenem do obličeje a potom jej kopal a „šlapal“ po jeho hlavě. „Kdybych to mohl vrátit, tak bych ty nadávky přešel a udržel se,“ dodal s tím, že ho mrzí, co se stalo.

Dvořáček ovšem přišel s částečně odlišnou verzí - Sahulovi měl po ranách pěstí „skákat“ na hlavu Kulvejt. „Nechtěl jsem se do toho motat, já jsem s tím pánem (Sahulou) nechtěl mít nic společného,“ uvedl Dvořáček. Soudu řekl, že poté, co Kulvejtův útok skončil, se sklonil k Sahulovi a zjistil, že nedýchá. Dodal ale, že jej pak sám ještě dvakrát až třikrát kopl, prý kvůli tomu, aby zjistil, zda bude hudebník nějak reagovat. „Jinak jsem se na útoku na poškozeného nepodílel,“ podotkl.

Sahula hrál se Třemi sestrami nebo Syny výčepu 

Známý kytarista a zpěvák Sahula působil od roku 1991 ve skupině František Sahula & Synové výčepu, ale často hrál i se skupinou Tři sestry, které byl opakovaně členem. Mimo jiné ho proslavil legendární videoklip Průša kapely Hagen Baden Lou Fanánka Hagena. Sahula v něm sehrál postavu úchyla.

Synové výčepu natočili čtyři desky, poslední je Chlapecká 4, před časem vyšel i výběr největších hitů BESTie OFF. Sahula také vydal dvě publikace Průša se nevrací aneb Hrál jsem ve Třech sestrách a Ve stádu je vlk.

Sahula sám měl v minulosti problémy s policií, například prý kvůli neplacení alimentů. Na svém webu www.sahula.cz se dříve přiznal, že letos strávil dva měsíce ve vězení, kde složil řadu písní pro novou desku, kterou chtěl nazvat Nouzovej východ.

Foto z www.sahula.cz
Zdroj: ČT24/www.sahula.cz
Vydáno pod