Řebíčkův Viamont bohatne díky státním zakázkám. Očekává návrat ministra?

Praha - Židle pod některými ministry se začínají kvůli zamýšlené rekonstrukci vlády otřásat. Mezi spekulacemi o šéfech resortů, se kterými by se mohl premiér Mirek Topolánek rozloučit, se stále častěji objevuje jméno ministra dopravy Aleše Řebíčka. Ten se ale i tak nemusí o svou budoucnost bát. Dveře má otevřené ve firmě Viamont DPS, kterou kvůli funkci ve vládě opustil. Z relativně malé a neznámé firmičky se ale během jeho působení ve vládě stal díky velkému balíku přidělených státních zakázek stavební gigant. Informaci přinesla dnešní Mladá fronta Dnes.

Od září 2006 do května 2008 dostal Viamont DPS celkem 37 státních zakázek v celkové hodnotě 3,5 miliardy korun. Od května do současnosti byl ale ještě mnohem úspěšnější. Za 19 zakázek získaných v tomto období mu stát zaplatí celkem 6,9 miliardy korun. „V železničním stavitelství jsme se dostali na úroveň takových firem, jako je Skanska,“ pochvaluje si úspěchy firmy šéf jejího představenstva Ondřej Novák.

Jak Viamontu přibývaly státní zakázky:

Od 1.1.2005 do 31.8.2006

  • 27 zakázek - např. opravy na trati Obrnice - Most
  • Celkem za 558 milionů Kč

Od 1.9.2006 do 1.5.2008

  • 37 zakázek - např. oprava kolejí na trati Havlíčkův Brod - Okrouhlice nebo rekonstrukce mostu v Nymburku
  • Celkem za 3,5 miliardy Kč

Od 2.5.2008 do současnosti

  • 19 zakázek - např. stavba protipovodňové zábrany v Ústí nad Labem
  • Celkem za 6,9 miliardy Kč

A právě společně se Skanskou a Stavbami silnic a železnic získala někdejší Řebíčkova společnost letos v říjnu obří zakázku na rekonstrukci železniční trati z Berouna do Zbirohu za 4,8 miliardy korun. Kontrakt zadala Správa železniční dopravní cesty, tedy organizace, která spadá přímo pod Řebíčkovo ministerstvo.

Vysvětlení hvězdného úspěchu Viamontu je hned několik. Jedno z nich nabízí Novák, který tvrdí, že firmě pomohlo spojení se strategickým partnerem, rakouskou firmou Strabag, k němuž došlo v roce 2005.

Nabízí se také možnost, že za štědrým přísunem zakázek, stojí i vazby Viamontu na ty, kteří je rozdělují. Jak Novák, tak Řebíček ale jakékoliv spojení popírají. „S panem Řebíčkem se vidíme sporadicky,“ tvrdí Novák.

A v podobném duchu mluvil s redaktory Mladé fronty také ministr. „S chutí si přečtu, kolik Viamont v posledním půlroce získal. Ale to je všechno, co mohu dělat. Přece nechcete, abych brzdil vypisování staveb, jen aby Viamont zase něco nevyhrál,“ brání se.

Dobré vztahy ale firma má také s dalšími funkcionáři z řad občanské demokracie. Řadu kontraktů uzavřela s ústeckým magistrátem nebo tamním krajským úřadem, které donedávna ovládala právě ODS. Severočeským občanským demokratům přitom Viamont v minulých letech posílal dary v hodnotě až stovek tisíc korun.