Kraje pracují na zrušení poplatků, nejdál jsou ve středních Čechách

Praha - Sociální demokraté dokončují v jednotlivých krajích plán, jak zrušit zdravotnické poplatky v krajských nemocnicích. Občanům slibují, že za ně poplatky zaplatí hned po Novém roce. Nejblíže k tomu, aby se pacienti vyhnuli placení regulačních poplatků, je Středočeský kraj. Jeho zastupitelé dnes schválili rozpočet, ve kterém vyčlenili na hrazení poplatků v krajských nemocnicích 80 milionů korun. Zastupitelé se dohodli i na postupu, jakým bude kraj poplatky za pacienty hradit.

Pacienti by neměli platit v krajských nemocnicích od 1. ledna, poplatky za ně odvede formou daru kraj. Hejtman David Rath uvedl, že kdo bude chtít nadále platit, může tak samozřejmě činit.

Hejtman Rath:

„Předpokládám, že ti bohatší budou tak zodpovědní a budou poplatky platit dál.“

Se zrušením poplatků nesouhlasili zástupci opoziční ODS. Mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati poukázal na to, že každý dar by měl mít konkrétního adresáta. Další představitelé ODS namítali, že jde o zvýhodňování některých zařízení na úkor jiných. „Je to určitá sociální dávka, která je dávána každému bez ohledu na to, v jaké je příjmové skupině,“ podotkla zastupitelka za ODS Dagmar Nohýnková.

„Obáváme se velkých zmatků. Pro každého člověka to bude znamenat byrokracii a pro nemocnice i pro krajský úřad jsou s tím spojeny další finanční prostředky. Může se stát, že ve finále místo 30 korun poplatku budou náklady na daňového poplatníka o 15 až 20 procent vyšší. To znamená, že se budou blížit 40 korunám,“ uvedl zastupitel Středočeského kraje Petr Bendl (ODS).

Ve fakultních nemocnicích, v soukromých ordinacích a v lékárnách se nic nemění. Poplatky se tam budou dál vybírat. „Je to nerovné postavení pacientů vůči zdravotní péči a nerovné postavení zdravotnických zařízení vůči financím, které jsou do zdravotnictví dány,“ uvedl Zorjan Jojko ze Sdružení ambulantních specialistů.

Jen o krok pozadu zůstává kraj Moravskoslezský. „Jsme připraveni poskytnout pacientům v našich zařízeních dar. Tím za ně poplatky uhradíme,“ uvedl moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD).

Pacienti by tak nemuseli platit ani v ordinaci, ani v lékárně. Kraj příjde celý projekt až na 51 milionů korun. Jak to bude se soukromými nemocnicemi a jestli se odpouštění bude týkat také pohotovosti, zůstává nejasné. Stejné akce se přitom chystají i v ostatních regionech. 

Kartami může zamíchat mimořádná schůze sněmovny

Ve středu se poslanci sejdou na mimořádnéschůzi. Na programu budou regulační poplatky. ČSSD chce této povinnosti zbavit děti, důchodce a lidi, kteří mají nižší příjmy, než je dvojnásobek životního minima. A spoléhá nejen na hlasy některých lidovců a zelených. „Překvapivě se zdá, že by to mohli podpořit i další nezařazení nebo možná i někteří poslanci z ODS,“ uvažuje David Rath.

Systém regulačních poplatků chce změnit i koalice. Plánuje osvobodit od poplatků děti do šesti let. Na rozhodnutí poslanců netrpělivě čekají hejtmani. Kdyby některý z návrhů na zrušení poplatků ve sněmovně prošel, kraje by za jejich odpouštění ušetřily.