Ministerstvo obrany připravilo nový program pro válečné veterány

Praha - Ministerstvo obrany chystá novou koncepci jak pomoci válečným veteránům. Chce se zaměřit i na novodobé hrdiny z válek v Kosovu, Afghánistánu nebo Perském zálivu. Za deset až dvacet let se bude muset postarat o víc než 30 tisíc vysloužilců. Od nového roku má proto připravené rekvalifikační kurzy, psychologické a poradenské služby nebo možnost navštěvovat a využívat rezortní zdravotnická a psychologická zařízení. Kromě veteránů budou některé služby dostupné i pozůstalým.

Armáda dosud většinu finančních prostředků investovala především do speciálních sociálních pracovnic nebo domovů pro veterány z poloviny století. Na pomoc ročně uvolní 44 milionů korun. Příští rok na podzim se například pro veterány z druhé světové války otevře nový domov v Praze-Ruzyni.

„Protože už jsou to vyšší věkové skupiny, potřebují určitě nadstandardní péči,“ uvedl náčelník Generálního štábu Armády ČR Vlastimil Picek. Veteráni ji mají k dispozici i v některých nemocnicích. Desítky lůžek určených jen pro vysloužilé vojáky jsou v Praze a Olomouci. Ústřední vojenská nemocnice v Praze-Střešovicích otevřela speciální oddělení v letošním roce. „Vzhledem k tomu, že jsme otevřeli letos, není úplně obsazené,“ dodal ředitel nemocnice Štefan Brunclík.

Ve Střešovicíh se léčí i český Oskar Schindler

Zlomeninu stehenní kosti si ve Střešovicích léčí i 96letý „český Oskar Schindler“ Jan Jelínek. Evangelický farář za druhé světové války zachraňoval na své faře desítky lidí různých národností. Ošetřoval zraněné, ukrýval uprchlíky a k pomoci přesvědčoval i další vesničany.

Armáda zřídila pro válečné veterány i speciální telefonní linku: 800 111 603. Vysloužilci se zde dozvědí například to, na jaké příspěvky mají nárok nebo jak si o ně požádat.

Vlastimil Picek s Janem Jelínkem
Zdroj: ČT24