Obavy ze vstupu ČR do Schengenu se nenaplnily

Praha - Vstup České republiky do schengenského prostoru 21. prosince 2007 provázela veliká očekávání z příslibu volného pohybu osob, ale také obavy ze zvýšení kriminality při otevření hranic. Roční bilancování je ale poměrně optimistické. Vstupem do prostoru pomyslně zbořila Česká republika své hranice s okolními členskými státy. V rámci takzvaného schengenského prostoru totiž nejsou na společných hranicích členských států vykonávány hraniční kontroly a hranice lze tedy překračovat kdykoli a kdekoli.

Jiří Čelikovský z odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra řekl pro ČT, že s otevřením hranic okolních států kriminalita podle očekávání nijak nestoupla. Lustraci hraničními policejními pracovníky při vstupu na naše území prý nahradila vysoká míra spolupráce bezpečnostních složek a zpravodajských služeb mezi členskými státy. Koordinace s Rakouskem a Německem naopak měla situaci zlepšit.

Analytik Michal Thim upozorňuje, že vstup do Schengenu byl spíše symbolickým mezníkem. Lidé se ve skutečnosti mohli pouze s občanským průkazem pohybovat v rámci EU již před tímto datem.

O vstupu ČR a dalších 9 zemí do Schengenu rozhodla Rada EU a Evropský parlament toto rozhodnutí schválil 15. listopadu 2007. Rozšíření schengenského prostoru předcházel více než dvouletý hodnotící proces, během kterého do Česka a dalších kandidátských států přijížděli experti z členských zemí a přezkoumávali plnění schengenských standardů v praxi. Více informací o vztahu ČR k Schengenu si můžete přečíst zde.