Nejvyšší soud potvrdil muži trest za křivé obvinění Urbanové v Čunkově kauze

Brno - Nejvyšší soud potvrdil oprávněnost osmiměsíčního nepodmíněného trestu vězení pro Luboše Müllera, jenž křivě obvinil korunní svědkyni kauzy údajné korupce vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. O Marcele Urbanové, bývalé Čunkově sekretářce, Müller řekl, že se nechala uplácet. Zřejmě si to vymyslel, aby ji poškodil. Nejvyšší soud Müllerovo dovolání odmítl bez veřejného jednání.

Policie lidoveckého předsedu obvinila v únoru 2007 z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H&B Real. Žalobce Arif Salichov však stíhání Čunka opakovaně zastavil s vysvětlením, že se trestný čin nestal. Čunek kvůli obvinění na čas odešel z vlády, po zastavení stíhání se vrátil.

Urbanová svědčila v kauze proti Čunkovi. Müller se stal aktérem případu loni v březnu, kdy přišel do redakce vsetínského týdeníku Jalovec. Řekl tam, že si od něj Urbanová nechala v roce 2006 slíbit úplatek 50 000 korun. Za to měla ovlivnit výsledek veřejné zakázky na demolici nechvalně proslulého pavlačového domu ve prospěch jedné brněnské firmy.

Okresní soud ve Vsetíně dospěl k závěru, že Müllerovo tvrzení neodpovídá skutečnosti. „S Marcelou Urbanovou se nikdy osobně nesetkal,“ řekla letos v březnu vsetínská soudkyně Lenka Fialová. Trest potvrdil i krajský soud. V dovolání k Nejvyššímu soudu požadoval recidivista Müller zproštění obžaloby, žádný trestný čin se podle něj nestal.

Podle senátu Nejvyššího soudu Müller dobře věděl, že může Urbanové uškodit. „Přestože své informace neposkytl přímo orgánům činným v trestním řízení, musel vědět, že věc může být prošetřována a že to může vést k zahájení jejího trestního stíhání,“ uvedl v usnesení senát s předsedou Eduardem Teschlerem.