Ministerstvo školství přišlo s manuálem proti šikaně

Praha - Ministerstvo školství požaduje odbornější a tvrdší postup pedagogů vůči šikaně na školách. Úřad proto přišel s metodický pokynem pro pedagogická zařízení, v němž se poprvé přesně říká co šikana je, jakým způsobem se s ní vypořádat a jak proti ní zakročit. Učitelé tady najdou také doporoučené postupy při jednání s oběťmi šikany, ale rovněž jak pracovat s agresory.

Přibližně každý třetí žák v České republice se podle průzkumů setkává ve škole s šikanou. Její následky přitom mohou dospět až k různým formám násilných činů včetně sebevraždy nebo zabití. Například šest mladíků, kteří bili a ponižovali dva čtrnáctileté spolužáky ve Staňkově na Domažlicku, si odneslo od soudu podmínečný trest. Ministerstvo školství chce, aby učitelé uměli na šikanu lépe reagovat.

Doposud byl materiál ministerstva k šikaně příliš obecný a školy mohly postupovat podle vlastního uvážení. Novým metodickým pokynem však dává úřad učitelům přesné vodítko pro tyto situace. Dokument nabízí možnosti, jak vyšetřit začínající šikanu, nebo třeba kdy se obracet na poradnu či policii. Psycholog Václava Mertin ocenil v rozhovoru pro ČT ráznější postup proti šikaně. Považuje jej však za jeden krok na cestě ke zlepšení. „Musíme se zabývat tím, co vlastě chceme ve škole, jak vytvořit bezpečné prostředí a jak ho vůbec definujeme. To si myslím, že je úkol na delší dobu,“ uvedl Mertin.

V novém metodickém pokynu také učitelé najdou konkrétní případy, které modelově ilustrují podoby šikany. Instruktážní materiál ale není pro školy nijak závazný. Platit by měl od ledna a ministerstvo školství zatím neuvažuje, že by ho převedlo do nějaké závaznější vyhlášky.