Pavel Severa končí v čele sněmovního klubu KDU-ČSL

Praha - Na dnešním jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL se jeho předseda Pavel Severa vzdal své funkce. Stranický mluvčí Martin Horálek řekl, že šlo o nečekaný krok. Severa své jednání prý odůvodnil tím, že podle jeho názoru by výjezdní zasedání klubu, které je naplánované na 12. ledna příštího roku, už mělo organizovat nové vedení s jasným mandátem.

„Rozhodl jsem se trochu změnit zavedený postup, protože považuji za správné, aby důležité výjezdní zasedání klubu řídil předseda s jasným mandátem. Navíc když budeme volit již nyní, můžeme se v lednu věnovat věcným tématům, což je pro nás jednoznačně důležitější,“ komentoval svůj krok Severa v tiskovém prohlášení. V rozhovoru s ČT odmítl jakékoli zákulisní spekulace o jeho odchodu.

Pavel Severa pro ČT:

„Důvodem odstoupení byly technické záležitosti, nehledejte za tím žádné spekulace.“

Předsednictvo svého klubu volí lidovci totiž pravidelně každý rok. Severa 1. února vystřídal v čele frakce poslankyni Michaelu Šojdrovou. Ta je nyní první místopředsedkyní klubu. Pokud se dnes uskuteční jednání lídrů koalice, půjde na něj místo Severy právě Šojdrová. Nové vedení klubu patrně zvolí lidovci tuto středu. Pavel Severa se v ní hodlá o funkci znovu ucházet.

Severa vystřídal v pozici Šojdrovou

Šojdrová se Severou vedou třináctičlenný sněmovní klub KDU-ČSL od 22. ledna 2007, kdy se stala šéfkou klubu Šojdrová. Zvítězila tehdy nad Severou o jediný hlas, ten se stal řadovým místopředsedou. Po třech měsících ale na funkci rezignoval, protože neuspěl s výzvou lidoveckého předsedy Jiřího Čunka, aby kvůli nevhodným výrokům o Romech odešel z vlády.

Opět těsným poměrem - sedm hlasů ku šesti - zvítězil Severa při volbě nového vedení klubu letos v únoru. Šojdrové mohla podle některých úvah uškodit její veřejná podpora prezidentskému kandidátovi Janu Švejnarovi ve chvíli, kdy celostátní výbor KDU-ČSL doporučil volit Václava Klause. Šojdrová podporovala vyzyvatele tehdejšího a současného prezidenta stejně jako Čunek.