Horská střediska se chlubí sněhem, má se i dále ochlazovat

Praha - Sníh si mohou lyžaři užívat v lyžařských střediscích v Krkonoších, Jizerských a Krušných horách a na Šumavě. O víkendu se tu lyžovalo jen v těch největších, návštěvnost hodně ovlivnilo nevlídné počasí. Na upravené trasy už vyrazili i běžkaři, na hřebenech Krkonoš však horská služba varovala před lavinovým nebezpečím. Na dalších českých a moravských horách znemožnila lidem lyžování nedávná obleva. Současné teploty ještě nedovolují zahájit zasněžování lyžařských areálů, ale provozovatelé zimních center se již připravují na očekávané ochlazení.

V největších střediscích Krkonoš leží na sjezdovkách od 20 do 90 centimetrů sněhu. Ve Špindlerově Mlýně sněžilo a teploty se pohybovaly kolem nuly. V provozu byla i některá další střediska. Na Černé hoře mohou turisté vyzkoušet i sáňkařskou dráhu. Na hřebenech Krkonoš leží kolem 40 centimetrů sněhu.

Zimní střediska Jizerských hor nabídla díky deštivému počasí o víkendu lyžování bez front. Na severáku a Ještědu zůstanou vleky v provozu i přes týden. V oblasti leží od 20 do 40 centimetrů sněhu.

Na Šumavě sněhu přibývá 

Na Šumavě si lyžaři o víkendu užili téměř ideální podmínky, kde vydatné sněžení přineslo až deset centimetrů sněhu. Poprvé se zaplnily sjezdovky v lipenském areálu, který má za sebou rozsáhlou modernizaci. Na Zadově se již také lyžuje naplno. V noci na dnešek přibyl sníh i v nižších polohách Pošumaví.

Krušné hory hlásí veliký zájem o lyžařské aktivity především z Božího Daru a Klínovce. Minulý víkend v Jeseníkách své vleky alespoň částečně rozjela většina středisek, tuto sobotu a neděli však byly kvůli oblevě mimo provoz. Omezené možnosti tu zatím mají i běžkaři.

V některých velkých horských střediscích zůstane část vleků v provozu i ve všední dny. Provozovatelé doufají, že přijde očekávané ochlazení, chtějí totiž na sjezdovky nastříkat co nejvíce umělého sněhu, aby příští víkend byly podmínky příznivější.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24