Podle Béma je hlavním problémem ODS ztráta důvěryhodnosti

Praha - Na kongresu ODS se k řečnickému pultíku po Mirku Topolánkovi postavil i druhý kandidát na předsedu strany Pavel Bém. Ten ve svém projevu označil za největší problém občanských demokratů ztrátu důvěryhodnosti. Pražský primátor přirovnal ODS k havarovanému automobilu, který už by dále neměl řídit ten, kdo s ním havaroval. Strana se tak po prohraných volbách do Senátu a krajských zastupitelstev dostala do neskutečně složitého problému. Bém se zítra utká o křeslo předsedy strany se současným šéfem Mirkem Topolánkem.

V kritickém projevu pražského primátora ale vůči Topolánkovi zazněla i slova uznání: „Ve vší úctě a respektu, klobouk dolů, s jakou hrdostí jsi prošel posledními šesti roky,“ vzkázal předsedovi strany. Bém také stejně jako předtím předseda ODS Mirek Topolánek vyzval delegáty kongresu k jednotě, členové ODS mezi sebou podle Béma dostatečně nekomunikují. K semknutí vyzývali i další místopředsedové.

V projevu také zaznělo, že ODS zklamala veřejnost, u které nastala  lhostejnost, „nejhorší možný stav“. Není proto čas pouze na kosmetické změny a čechrání modrých peříček, prý by to bylo málo. Pražský primátor ale zdůraznil, že rozhodně nemá v úmyslu podílet se na štěpení strany. Reagoval tak na spekulace, které se objevily před sjezdem.

Předseda Senátu varoval před ČSSD Jiřího Paroubka

Také předseda Senátu Přemysl Sobotka apeloval na kongresu na jednotu ODS, zároveň ale vyzval k tvrdé otevřené diskuzi. Cestou k úspěchu podle něj není zakládání nových pravicových uskupení a ODS i celá pravicová politika by tvrdě zaplatila za jakýkoliv pokus o rozbití strany, ať už by jej inicioval kdokoliv. Sobotka také ostře varoval před sociální demokracií Jiřího Paroubka. 

ODS to prý má s dnešním rozložením sil těžké, neboť proti ní stojí dvě levicové strany. KSČM, která tvoří „bohužel“ jazýček na politických vahách, a „mnohem nebezpečnější“ ČSSD, která je podle předsedy Senátu stranou „komunistického střihu“.

„Tato strana sice nevyznává marxistickou ideologii, halasně se hlásí k EU a uznává volný trh, i když ve velice svérázné či pokřivené podobě. Dominantní roli v ní však hrají lidé, kteří na minulém komunistickém režimu úspěšně parazitovali,“ upozornil Sobotka.