Náborová kampaň policie slaví úspěch, přišel rekordní počet nováčků

Praha - K policii letos nastoupilo nejvíce lidí za posledních pět let. Řady policistů v letošním roce rozšířilo skoro čtyři tisíce lidí, přes tři tisíce policistů ale odešlo. I to je však ve srovnání s minulým rokem velký úspěch, loni totiž odešlo o 3 100 víc lidí, než přišlo nováčků. Policejní prezident Oldřich Martinů označil počet přijatých uchazečů za rekordní číslo, výrazně k němu prý přispěla náborová kampaň. Policii ovšem stále chybí přes 4 500 lidí.

„Náborová kampaň se jednoznačně osvědčila,“ řekl Martinů. V současnosti navíc podle něho policie eviduje dalších zhruba 6 000 žádostí, z nich bude na základě dlouhodobých zkušeností přijato zhruba 40 procent uchazečů. „Mohu odhadnout, že z těch 6 000 bude 2 500 nových policistů a policistek,“ prohlásil policejní prezident.

Mluvčí policejního prezidia David Kubalák dodal, že policie chystá na příští rok kampaň novou. Policie již podle něho vyhlásila veřejnou zakázku, nabídky bude přijímat do konce ledna 2009. „Do jarní části chceme investovat zhruba 20 milionů korun a po jejím vyhodnocení budeme teprve uvažovat o možném pokračování kampaně v podzimních měsících,“ řekl Kubalák. Kampaň má podle něho začít v polovině dubna, bude zaměřena především na mladé lidi mezi 18 a 30 lety.

Tabulkových míst má policie zhruba 47 tisíc. Podle odhadů prezidia bude začátkem ledna do plného stavu chybět 4 546 policistů, k 1. lednu letošního roku to bylo přes 5 000 lidí. Podle Martinů je cílem, aby se podstav postupně ještě snížil a na konci příštího roku policii chybělo zhruba 3 500 lidí. Policejní prezident také podle svých slov očekává, že do dvou až tří let by mohla policie dosáhnout plného stavu.

Personální situace je podle Martinů nejhorší v Praze, kde chybí zhruba tisíc policistů, a ve středních Čechách, kde schází 550 až 600 lidí. Situaci zde má zlepšit speciální motivační program.